Alig két hete látott napvilágot az iskolarendszeren kívüli szakképesítéseket összegző, új Országos Képzési Jegyzék. A jegyzékben szereplő eddigi 807 szakképesítést 416-ra csökkentették. Összeállításunkban arról kérdeztünk HR-eseket: mit ér a munkaerőpiacon az OKJ-s képesítés. A legtöbb OKJ-s képesítés néhány hónap, vagy egy év alatt megszerezhető. A munkanélküliek és 23. életévüket még be nem töltők iskolarendszeri képzés keretében és ingyenesen végezhetnek bizonyos OKJ-s tanfolyamokat. A fenti csoportokon kívül eső érdeklődők munka mellett, tandíjas képzések keretében tehetnek szert OKJ-s képzésre.

Az OKJ értéke: Diplomát nem vált ki, de hasznos lehetAz OKJ-s tanfolyamok árfekvését tekintve széles a skála: a divatosnak számító személyügyi ügyintézők 265 órás, 8 hónapos tanfolyama 150 ezer forintba kerül, a szükséges jegyzetekkel és vizsgadíjakkal együtt 200 ezer forint a képzés ára. Az adótanácsadók 470 órás, 1,5 éves szaktanfolyama vizsgadíjakkal és jegyzetekkel 450 ezer forintba kerül, heti egy alkalmas oktatással. A banki befektetői és termékértékesítői tanácsadást oktató, 10 hónapos, 270 órás OKJ-s tanfolyam ára vizsgadíjakkal 225 ezer forintra jön ki. A szintén nagy népszerűségnek örvendő marketing-és reklámmenedzseri OKJ-s képesítés 250 órás, 7 hónapos képzés keretében szintén 220 ezer forint körüli összeg. A kínálat igen széles: jelenleg 416 képzés végezhető OKJ-s tanfolyam keretében.


Pénzügyi területen jól jön az OKJJuhász Ágnes, a Tele-Scope Személyzeti Tanácsadó Iroda HR-tanácsadója azt tapasztalta: nagyon sok esetben cégfüggő, hogy ki hogyan viszonyul a felsőfokú szakképesítésekhez. A szakember szerint a pályázók anyagait összességében kell vizsgálni: amennyiben a jelölt megfelelő, az OKJ-s szakképesítés sem gördít akadályokat a sikeres munkakeresés elé és a jövőbeni munkáltatók sem ellenzik ezeket a képzettségeke.A tanácsadó hozzátette, különösen sok a banki, pénzügyi szférához kötődő álláslehetőség (call-centerek ügyfélszolgálati pozíciói, a kintlévőség-kezelésre szakosodott munkakörök), amelyek egy, a szakterülethez kapcsolódó felsőfokú képesítéssel. már betölthetőek. Ilyen lehet például a banki befektetési-és termékértékesítési, az ügyfélszolgálati asszisztens, a valutapénztáros képesítés. A felsőfokú OKJ-s képesítések akkor jelenthetnek problémát, ha a megbízó kifejezetten diplomás jelentkezőt kér.


A munkáltatók az alacsonyabb bérigények miatt szeretik"A felsőfokú képesítések nem egyenértékűek ugyan a diplomákkal, de sok helyen elfogadottaknak számítanak, mivel rengeteg a nagyon jó háttértudást biztosító képzés. Előfordul, hogy az ilyen végzettséggel pályázók előnyt élveznek, mert alacsonyabb a bérigényük, mint egy diplomásnak. -mondja Berényi Médea, a Be Wise Tanácsadó Kft. vezető tanácsadója. Véleményét Pári Zsolt, azAblemen Személyzeti Tanácsadó Iroda vezető tanácsadója is megerősít, aki azonban: a magasabb pozíciók betöltésének elengedhetetlen feltétele a diploma.


Sokan "diploma-tuningnak" használjákAz OKJ-s képzésekkel munkát keresők bizony nincsenek kevesen: Juhász Ágnes szerint rengetegen humán-beállítottsággal, kevésbé piacképes diplomával a zsebükben választják az OKJ-s képzéseket, így kiegészítendő, feljavítandó az eredetileg megszerzett alapdiplomát. Ők többségében könyvelői, pénzügyes szakképesítéseket szereznek, de a kiegészítőnek használt képzéstípusok közül a reklám-és marketingmenedzseri képzések sem ritkák. A tanácsadó szerint a fenti képzések némelyike kifejezetten jó háttértudást ad a választott területhez.


Nem vált ki diplomátPári Zsolt szerint az OKJ-s képzettség önmagában ma már nem elegendő a továbblépéshez. Amennyiben valaki a diplomája mellé szerez valamilyen OKJ-s végzettséget, a fejvadászok ott is inkább azt nézik, a diplomát melyik főiskolán, egyetemen szerezte - teszi hozzá.Bizonyos helyzetekben tehát jól jöhet az OKJ-s végzettség, de az egyetemi-főiskolai diplomát a jól csengő nevű tanfolyam sem helyettesítheti.


Háttér: Mi is az OKJ?Az OKJ az Országos Képzési Jegyzék rövidítése, amely az államilag elismert, akkreditált szakmák jegyzékét tartalmazza. Az OKJ-s képzéseken megszerzett bizonyítványok államilag elismert okiratok, amelyek országszerte felhasználhatóak. Az OKJ-s tanfolyamokat elvégzők középfokú, azaz a szakirányú érettségivel egyenértékű, és felsőfokú, a képzések szintjén a középfokú és a felsőfokú végzettségek, diplomák közt elhelyezkedő minősítésű képesítéseket szerezhetnek.

 

« Összes hírünk