Májusban és júniusban sok 18 éves fiatal tesz érettségi vizsgát. Lesznek olyanok, akik nem tudnak vagy nem akarnak továbbtanulni. Mit kezdhet valaki érettségi bizonyítvánnyal a kézben, szakképzettség nélkül? „Az érettségi nem jó semmire sem” – halljuk sokszor. Ezen a héten e szólás igazságtartalmának jártunk utána.

Az érettségi semmire sem jó?

Aki pultosként helyezkedett el


„Sajnos nem volt lehetőségem továbbtanulni, így két éve, az érettségi után azonnal el kellett mennem dolgozni” – mondja Gábor, aki irodában szeretett volna elhelyezkedni, aztán a vendéglátóiparban startolt. „Jobb híján pultosként helyezkedtem el és mára már egészen a pincéri szintig ívelt a karrierem” – meséli némi öniróniával a 22 éves fiatalember. „Diploma nélkül elég kilátástalannak látom, hogy valaha is kitörhetek a vendéglátóiparból. Ha ügyes vagyok, akkor talán néhány év múlva üzletvezető is lehetek.”


Akad azonban arra is példa, hogy valaki érettségivel indítja el karrierjét. Rita kilenc éve dolgozik egy ingatlantanácsadó cégnél, ahova annak idején recepciósként került. „Egyből érettségi után kerültem ide. Csak érettségit és egy közepes angol nyelvtudást kértek. Jelenleg középvezetői szinten vagyok. A szaktudást és a felsőfokú nyelvtudást a munkában tanultam meg. Diplomát – bár folyamatban van – azóta sem szereztem meg, mégis rendszeresen keresnek meg a fejvadászok különböző ajánlatokkal” – mondta a jelenleg kommunikáció szakon levelező tagozatos fiatal hölgy. „Ezt az iskolát is csak magam miatt csinálom, hogy ha egyszer véletlenül utcára kerülnék, akkor nehogy ez hiányozzon…” – jegyzi meg a hölgy. Jó adag szerencse, talpraesettség és tanulásra való hajlandóság kellett karrierépítéséhez.


Miért kevés az érettségi?


„Az alapvető probléma nem magával a középfokú végzettséggel van, hanem azzal, hogy ehhez általában nem párosul semmilyen nyelvtudás. Ha német nyelven beszélő irodai asszisztenst keres a munkaadó, nem valószínű, hogy az érettségizettek között talál megfelelőt” – mondja Szekeres Katalin, a Manpower toborzási és marketing vezetője. „Így a cég kénytelen felvenni egy diplomást, aki viszont valószínűleg nem fog sokáig maradni, hiszen nem azért tanult, hogy irodai asszisztens legyen.”


Ugyanakkor elterjedt vélekedés az is, hogy a diploma éppen ellenkező hatást vált ki, azaz a munkáltatók bizonyos pozíciókban jobban szeretik a középfokú végzettségűeket. „A diplomásoknak általában magasabbak az elvárásaik egy pozícióval vagy munkahellyel kapcsolatban, míg az érettségivel rendelkezők esetében ez nem mondható el. Így a vállalatoknak sok esetben könnyebb a középfokú végzettségűekkel megállapodni, mint a diplomásokkal” – mondta Szekeres Katalin.
Hozzátesszük: sok, felelősségteljes munkához emberi érettség, munkatapasztalat is szükséges, így a 18 évesek e tekintetben is hátrányban vannak. Hogy mi következik mindebből? Aki nem szeretne vagy nem tud egyetemen, főiskolán továbbtanulni, ne álljon le a tanulással az érettségi után. Hanem tanuljon ki egy OKJ-s szakmát. Az érettségi ugyanis önmagában kevés a karrierépítéshez és az egzisztenciateremtéshez.


Dorofejev Tamara, 2010. április 6.

 

« Összes hírünk