Miskolc a te helyed

Zsíros haj, határozatlan kézfogás, kopott cipő, mogorva tekintet. A munkavégzéshez sok esetben nem kapcsolódó tényezők, állásinterjún azonban az esélyek elvesztését jelentik. A kinézet, az öltözet, az ápoltság ugyanis az első benyomás meghatározó tényezői. Az interjú alatt még a legjobb szakmai felkészültséggel is nehezen módosítható.A pályázóról az állásinterjún kialakult első benyomás szinte megváltoztathatatlan. A tét nagy, ráadásul a kapcsolatfelvételt nem mindig követi tartós együttműködés, ahol a jelölt bebizonyíthatná rátermettségét, kiválóságát - erősíti meg az állásinterjúra felkészülés fontosságát Kiss István tanácsadó szakpszichológus.

Az állásinterjún az első benyomás nehezen változtathatóAz interjúra érkező külleméből is számos következtetés vonható le. "Egy fiatal, előnyös külsejű, barátságos arcú és ápolt hölgyről nagyobb valószínűséggel feltételezik, hogy ideális munkatárs lesz. A külsőségek túlhangsúlyozása azonban kerülendő - a jelölt elveszítheti hitelességét, nem bíznak rá komolyabb feladatokat a későbbiekben. Kiss István ezért azt tanácsolja: az állásinterjús megjelenés, a viselkedés és a beszéd legyen mértéktartó, az adott cég, szervezet kultúrájához illeszkedő. Az udvarias, visszafogott modor, a kérdésekre koncentráló intelligens magatartás biztos nem árthat a szorongatott interjúhelyzetekben.


A precíz önéletrajz pontos munkára utalAz első benyomás kialakulásánál más tényezők is rengeteget számítanak. "Egyes helyzetekben a jelölt előzőleg elküldött önéletrajza, fotója is megalapozhatja pozitív fogadtatását"- állítja a tanácsadó szakpszichológus. Ezt Tóbiás Tekla, az Ernst & Young HR - munkatársa is megerősíti. "Az önéletrajz sok mindent elárul a jelentkezőkről. A CV-ből az is kiderül, ki mennyire vette komolyan a kért mellékletek beszerzését, tud-e pontosan, precízen, dolgozni."


Késés, tétovaság: rossz pontok az állásinterjúnA pontosság szintén sokat nyom a latban. A pályázó késéssel, előre nem jelzett távolmaradással kirostálhatja magát a lehetséges jelöltek köréből. Ügyelni kell a bemutatkozásra is: ezt mindig kedvesen mosolyogva, de határozottan tegyük. A tétován, érthetetlenül elmotyogott vezeték és keresztnév, a határozatlan kézfogás biztosan nem tesz jó benyomást az interjúztatóra.


Ügyfélorientált munkáknál elvárás az üzleties megjelenésAz első benyomásnál a pályázó öltözködése is megkerülhetetlen. A jelöltek ruházatából, viseletéből ugyanis sok mindenre lehet következtetni. "Nem kell okvetlenül több százezer forintos, legújabb divat szerinti öltönyben megjelenni az állásinterjún. Pályakezdőknél és olyan munkakörökben, ahol a jelölt nem találkozik nap mint nap céges ügyfelekkel, a szövetnadrág, az ing, a pulóver is elegendő. Néhány éves munkatapasztalattal bíróknak, magasabb pozíciókra pályázóknak már mindenképpen az öltönyös megjelenés ajánlott. A túl komor, kizárólag fekete-fehér összeállítás azonban temetői hangulatot áraszthat. Így ezt mindenképp kerülni kell "-magyarázza Szabó Linda, az IT Jobs HR- tanácsadója.


Ápolatlan haj, kéz, köröm: mindegyik kerülendőAz ápolt, rendezett megjelenéshez a pályázó keze, körmei is hozzátartoznak, így ezekre is fokozott gondot kell fordítani az interjú előtt. A hajviselet szintén kényes terület: a csapzott, zsíros, gondozatlan haj rossz fényt vethet a jelentkezőkre. A frissesség, az ápoltság elengedhetetlen, ám az extrém túlzásoktól jó, ha tartózkodnak a jelentkezők. "Az egyik pályázó egyszer olyan parfümillatfelhőbe burkolva érkezett az állásinterjúra, ami másnap is érződött az irodában." A szakemberek azonban megegyeztek abban: a pályázó kiválasztásánál nem csak az első benyomás dönt. Rengeteg jelentkező van ugyanis, aki az interjú vége felé oldódik fel annyira, hogy a legjobb formáját hozza...

 

« Összes hírünk