Miskolc a te helyed

Ausztriai munka: toboroztak

Népszerű az ausztriai munkavállalás a magyar álláskeresők körében. Ezt tapasztaltuk a csütörtöki, ausztriai munkára toborzó állásbörzén, amelyet az osztrák állami munkaerő-közvetítő tartott Budapesten. "Szorgalmasak, gyakorlottak, és ahogy látjuk, a nyelv is jobban megy nekik, mint a cseheknek vagy a románoknak" - összegezte korábbi és aznap szerzett tapasztalatait a pályázókról az egyik osztrák munkaügyi szakember. Riportunk a helyszínről.


A rendezvénynek helyt adó budapesti, Szeszgyár utcai állami munkaügyi kirendeltség ügyfélterében a bejáratig kígyózik a sor. Itt várakoznak interjúra az ausztriai vendéglátóiparba készülő magyar pályázók. Akadnak, akik néhány perce léptek az épületbe, de vannak, akik már órák óta várnak a sorukra, miközben kezükben önéletrajzot szorongatnak. Érezhető is ezért némi feszültség a levegőben, sokan csak szótlanul bámulják a padlót vagy méregetik a cipőjük orrát.


"Évek óta toborzunk Magyarországról vendéglátósokat. A visszajelzésekből ítélve a munkaadók elégedettek a teljesítményükkel. Különösen azokkal, akik a balatoni vendéglátóipar hajtós nyári szezonjában is helyt álltak" - mondja Dietmar Müller, a vorarlbergi munkaügyi kirendeltség tanácsadója, a toborzás egyik résztvevője. A magyar vendégmunkásokról jó véleménye van: "Szorgalmasak, gyakorlottak, és ahogy látjuk, a nyelv is jobban megy nekik, mint a cseheknek, románoknak. A nyelvtudás azoknál fontos, akik a vendégtérben dolgoznak, például a felszolgálók" -magyarázza.


Megtudtuk, a munka kemény, hétvégenként is rendszeresen dolgozni kell, gyakran 10 óránál is többet naponta. Ezt sok osztrák nem vállalja, ezért kell külföldről biztosítani az utánpótlást.


Fiatalként nézzünk szét külföldön


A folyosón várakozók között beszélgetve kiderül, többen már régi motorosok: a jelentkezők többségének komoly előélete van külföldi munkában. Közéjük tartozik Domokos Gerda is. A fiatal nő felszolgálónak készül Ausztriába, több szezont húzott már le az osztrák vendéglátóiparban. "Ez már a nyolcadik vagy a kilencedik szezonom lesz, amit kint fogok tölteni, nem is tudom pontosan." Bár a legtöbb külföldi munkára készülőt általában az anyagi előnyök motiválják, az eredetileg közgazdász végzettségű hölgyet nem a pénz vitte külföldre. "Én csak egy kicsit szerettem volna kiszakadni az itthoni közegből és elrendezni magamban néhány dolgot. Így épp kapóra jött, amikor egy ismerősöm külföldi munkára keresett embert: nem is gondolkoztam sokáig az ajánlatán. " Gerda most is úgy gondolja, ha egy fiatal elé ilyen lehetőséget sodor az élet, ne sokat gondolkozzon. Inkább ragadja meg az alkalmat és menjen, amíg megteheti. "Meg lehet tanulni egy nyelvet, kiigazodik az ember egy idegen kultúrában, és oldódik az a fajta görcs, ami a szavakat jól tudó, ám idegen nyelvi környezetben azokat használni nem merő embereket jellemzi" magyarázza. Gerda mostanra teljesen berendezkedett a külföldi munkavállalásra. A szezonokat Ausztriában tölti munkával, míg a köztes időszakokat itthon, pihenéssel.


Első lépés a külföldi karrier felé


A nyelvgyakorlás és a karrierépítés vonzza Ausztriába Szabó Edinát. Az idegenforgalom-szálloda szakos végzős hallgató némettudását szeretné csiszolni és persze a pénz sem másodlagos. "Tavaly nyáron a németországi Rügen szigetén töltöttem a kötelező háromhónapos szakmai gyakorlatot. Most viszont munkát keresek" - magyarázza. Edina úgy tervezi, hogy az ausztriai vendéglátóiparban még nyelvtudást fejleszt, gyakorlatot szerez, hogy később német nyelvterületen kaphasson a végzettségének megfelelő munkát.


Akit a magas magyar adók visznek külföldre


A szintén a sorára váró Vass Sándor számára sem ismeretlen már a vendéglátózás világa. A férfi felszolgálói munkára jelentkezne, de más munkát is ellátna, ha lehetőség kínálkozik. Rutinos vendéglátósnak számít. "Volt már presszónk, sőt kocsmánk is" - magyarázza. Ám ami miatt most mégis külföldre menne, az a hazai adórendszer. "A mostani adók mellett nem igazán éri meg vállalkozást működtetni." Sándor azt is elmondta: bár a kinti munkavégzés alatt sosem érzett külföldiként hátrányos megkülönböztetést, az azért érezhető, hogy az idegenből érkezettek felé nagyobbak az elvárások és minden nap bizonyítani kell a rátermettséget. "Hiába, akármilyen jó kint, azért mégis csak külföldiek maradunk..."


Takács Gabriella, 2009. szeptember 25.


 

« Összes hírünk