A sikertelenül felvételizők vagy a külföldön nyelvet tanulni akarók számára hasznos lehet fél vagy egy évet au-pairként, más néven babysitterként külföldön tölteni. Anyanyelvi környezetben javítható a nyelvtudás, megismerhető egy eddig idegen kultúrkör és természetesen gyermeknevelési tapasztalat is szerezhető. A közvetítők szerint sokkal több a munkalehetőség, mint a jelentkező. Mi kell ahhoz, hogy kijussunk?

Au-pair munkák külföldön

Angliába mennek a legtöbben


Az au-pairkedők első számú célországa az Egyesült Királyság főként az angol nyelv és a sok munkalehetőség miatt. Bánhegyi Zsófia, az au-pairek külföldi közvetítésére specializálódott babaklub.com tulajdonosa elmondta, a jelentkezők 95 százaléka lány. "Fiúkra főként a kiskamasz fiúkat nevelő családok tartanak igényt, hogy a gyermekek férfipéldát is lássanak és nem utolsósorban, hogy legyen, aki focizni, sportolni jár a srácokkal" - mondja.
Fontos kitétel, hogy a jogban az au pair munka nem számít munkaviszonynak, így például az álláspiacát egyelőre a magyarok előtt zárva tartó Németországba, Ausztriába nem kell munkavállalási engedély. Nem kell bizonyítania a gyermekfelügyeleti munkát megrendelőnek, hogy nincs alkalmas helyi jelentkező a pozícióra. Au pairként nem lehet meggazdagodni. A brit családok átlagosan heti 60-95 fontos, (24-33 ezer forint), míg Németországban havi 350 eurós (85 ezer forint) zsebpénzzel honorálják őket. Az összeg nem lenne elegendő a kinti megélhetéshez, azonban a fiatalnak gyakorlatilag nincs kiadása. A családnál teljes ellátást kap, a nyelvtanfolyamot sem ő fizeti.


30 év alattiaknak szól


Az au-pair munkára jelentkezésnél elvárás a 18-30 év közötti életkor, az érettségi,  sok esetben a jogosítvány és a szakmai gyakorlat is. Emellett szükséges orvosi vizsgálat, erkölcsi bizonyítvány és két ajánlás - más szóval  referenciára is. Bánhegyi Zsófia elmondta, az egyik ajánlásfajtában (karakterreferencia) a pályázó rokona, ismerőse, a szakmai referenciában értelemszerűen az egyik, vele korábban kapcsolatban álló család jellemzi a jelentkezőt. A jelentkezők alkalmasságát, nyelvtudását egy előzetes interjún tesztelik. Aki megfelelt, annak az adatlapját továbbítják a kinti fogadó családhoz. A család telefoninterjún ismerheti meg a számára legszimpatikusabb jelölteket, és kölcsönös szimpátia esetén már csak a részletekről kell megállapodniuk. Nem árt figyelembe venni: egy-két kivételes esettől eltekintve a kiutazás költségét az au-pair állja.


Nagyváros vagy vidék, egy gyermek vagy több


Nyelvi szintfelmérő és pszichológiai tesztekkel szűr az Au-Pair Kft. Szécsényi Violetta ügyvezető elmondta, a jelentkezőknek emellett el kell végezniük a cég akkreditált tananyagú szakmai képzését is. A cégnél szervezett szakmai gyakorlaton ráadásul kiderülhet az alkalmatlanág. Ha a pályázók megfeleltek, adatlapot töltenek ki, a legfontosabb elvárásokkal, melyet a fogadó családoknak továbbítanak. Nem mindegy ugyanis, hogy egy vagy több gyermekes famíliához, nagyvárosba vagy vidékre szeretne menni a leendő au-pair, esetleg vallásos vagy világnézetileg semleges családhoz kerül. Míg a kisvárosi vagy vidéki élethez szokott fiatal nem biztos, hogy jól érezné magát London sűrűjében, addig például egy nyüzsgő nagyvároshoz szokott emberre nyomasztóan hathat egy kevésbé tempós kisváros álmos hangulata. Ez pedig jobb, ha nem a helyszínen derül ki. Volt ugyanis olyan fiatal hölgy, aki kizárólag ezért szakította félbe az egyébként minden szempontból tökéletes kintlétet. Nem bírta ugyanis elviselni a számára szokatlan vidéki életet.


Bizonytalan magánúton kimenni


Időről-időre felütik a fejüket a médiában az au-paireket rabszolgasorban tartó, molesztáló vagy a fiataloknak penészes sufniban otthont adó családokról szóló rémtörténetek is. A tapasztalatok alapján főként a magánszervezésben kiutazó fiatalok keverik magukat bajba. Nem árt azonban az ügynökségeknek is utánanézni az interneten és a közvetítés módja is sok mindenről árulkodik.
A munkalehetőségek szűkössége miatt nem kell aggódni. A közvetítőktől megtudtuk, a fogadó családoknak a jelenleg rendelkezésre álló au-pairek akár többszörösére lenne igényük.


Néhány au-pai közvetítő webcíme: www.aupairkft.hu, www.babaclub.com, www.benelux.hu, www.babaorszag.com, www.aupairplus.eu


Takács Gabriella 

 

« Összes hírünk