Sok fiatal dolgozó nincs tisztában jogaival, amit a munkaadók ki is használnak. Zsebbe fizetnek, az egészségre veszélyes feladatokkal bízzák meg őket, két-három nap eladói próbamunka után fizetés nélkül elküldik őket. Többek között ilyen esetekkel találkozott a munkaügyi felügyelet és az ifjúsági szakszervezet.

Átvernek sok fiatal dolgozót

Két nap próbamunka után kirúgás
 
A visszásságokat Szárazné Zara Andrea, az OMMF munkaügyi főosztályvezetője is megerősítette. Mint elmondta, az ellenőrök általános tapasztalata, hogy a cégek nyáron szerződés nélkül próbamunkára veszik fel a diákokat, majd néhány nap után fizetés nélkül elküldik őket. Emellett gyakran figyelmen kívül hagyják azt is, hogy a fiatalokat nem lehet éjszakai vagy rendkívüli munkavégzésre kötelezni, a napi pihenőidőnek pedig el kell érnie a 12 órát.
 
Megtörtént az is, hogy fiatalkorú jogosítvány nélkül vezetett targoncát, kezelt emelőgépet. Az ellenőrök azzal is számtalanszor szembesülnek, hogy a cégek nem biztosítják a diákmunkásoknak azokat a védőeszközöket - cipőt, ruhát, kesztyűt -, amelyeket a felnőtt, folyamatosan dolgozó kollégák megkapnak. Néhány hetes munka miatt nem akarnak védőeszközöket kiselejtezni  - írja a Népszabadság.


Tavaly nyáron a munkaügyi felügyelet vizsgálta a diákok foglalkoztatásával kapcsolatos munkáltatói gyakorlatot. Az ellenőrzött cégek 74, a fiatalok 93 százalékánál találtak jogsértő foglalkoztatást. Voltak diákok, akik nem kaptak védőitalt, azt saját maguknak kellett beszerezni, és a gépjárművek között szórólapozóknak sem adott minden munkaadó jólláthatósági mellényt - írja a Népszabadság.

 

« Összes hírünk