Nyugat-Európában egy pénzintézet elkezdte átalakítani a bankárok bónuszrendszerét. Csak akkor jár a teljes összeg, ha egy év múlva is jól teljesít a cég. A kockázatos befektetésekért pedig kevesebb jutalék üti a markukat. Egy hazai vezetői tanácsadó szerint a mozgóbér drasztikus csökkentése veszélyes, ugyanis az a kulcsemberek távozását vonhatja maga után.

Átalakulhatnak a bónuszrendszerek

Kozáry Vilmos, a Pendl & Piswanger Kft. ügyvezető igazgatója mindezek ellenére úgy látja: tévúton járnak azok a vállalatok, amelyek pánikreakció hatására, átgondolatlanul azonnal a bónuszok megvonásával vagy a javadalmazási rendszer drasztikus átalakításával látnának neki a válsághelyzet kezelésének. Ezek a lépések hosszú távon biztosan nem szolgálják a cég érdekeit, amelyeknek előrelátóan már a válság utáni időszakra is fel kell készülniük. A bónuszok megvonása könnyen a kulcsemberek távozásához vezethet, ami nehézzé teszi a működést.

A tanácsadó szerint ideális megoldás lehet a bónuszrendszer olyan átalakítása, amellyel a dolgozó nem kap kevesebb pénzt, csupán a juttatás struktúrája változik meg némiképp. Például: eddig a dolgozó jövedelmének 30 százalékát kapta bónuszként. Ennek felét egyéni teljesítménye, másik felét a vállalat pénzügyi háttere és részvénypiaci helyzete alapján kapta. Megoldás lehet, ha a bónusz teljesítményen alapuló része nő, míg a másik csökken. Eközben a javadalmazási rendszer továbbra is egyensúlyban maradhat.

A céges kulcsfigurák fizetése 15 százalékkal is nőhet

Kozáry Vilmos szerint hatékony válságkezelési eszköz lehet, ha a felsővezetőknél idén elmarad a béremelés, míg a dolgozók 5 százalék körüli inflációkövető béremelést kapnának. A szakembernek több olyan tanácsadó cégről van tudomása, amely ezt a gyakorlatot fogja követni. Idén inkább a vállalatok kulcsemberei számíthatnak az átlagosnál nagyobb, akár 10-15 százalékos béremelésre is. Közéjük tartoznak a krízishelyzetek kezelésében korábban releváns gyakorlatot szerzett HR-vezetők, a bevételek növekedéséért legtöbbet tenni tudó értékesítők, a mindennapokban nélkülözhetetlen termelésirányító középvezetők és az informatikusok. Mivel pozícióik a vállalatok működése szempontjából nélkülözhetetlenek, fizetésemelésüket a vezetőknek akár a vállalaton belüli bérfeszültségek árán is keresztül kell vinniük.
Sok helyütt a 13. havi fizetést viheti el a válság
Takarékoskodni persze máshogy is lehet. Bordás Beáta, a Rubicon Management Consulting ügyvezetője úgy tájékoztatott, a cégek az utóbbi időkben, iparágtól függetlenül a kiadások visszafogására teszik a legnagyobb hangsúlyt. Több nagy, főként az autóiparban, építőiparban érdekelt cég jelezte, leállással, a 13. havi fizetés és a cafeteria - rendszer megvonásával próbál meg takarékoskodni.


Takács Gabriella


 

« Összes hírünk