Miskolc a te helyed

A skandináv országokban természetes, Magyarországon egyelőre ritkaságnak számít, hogy a házastársak közül részben a férfi maradjon otthon gyesen a kisgyermekkel. Pedig ha a kismama gyorsabban tér vissza az álláspiacra, jobbak a karrieresélyei. Találtunk két női menedzsert, ahol így zajlanak a hétköznapok. Példájuk mintául szolgálhat sok gyermekvállalás előtt álló párnak.

Ebédidőben szoptatás


Vannak persze egyelőre kivételt jelentő minták. Épp az ebédidejéből visszaérve sikerült elérnünk Szabó Letíciát, a GE multinacionális vállalat egyik vezetőjét, aki a szokásos ebédidőt ma sem a vállalati étkezőben töltötte. "Hazaugrottam szoptatni. A kicsi még csak nyolc hónapos. Szoptatok reggel, mielőtt elindulok munkába, hazamegyek az ebédszünetben, aztán este is, amikor végeztem a munkahelyen és még éjjel ahányszor a baba igényli. Ha üzleti útra megyek, akkor naponta fejek anyatejet, hogy nehogy elapadjon a tejtermelés mire hazajövök" - számolt be nem mindennapi életritmusáról a háromgyermekes anyuka.


Miközben Letícia napközben a GE-nél irányítja csapatát, férje otthon vigyáz a gyerekekre. Elmondása szerint így minden szempontból jobban járnak mindketten. "Be kellett látnom, hogy a férjemnek több türelme van a gyerekekhez, én három-négy otthon töltött év után biztosan "megőrültem" volna. Nekem szükségem van a munkámmal járó napi impulzusokra és arra, hogy ne csak és kizárólag a gyerekeimmel legyek egész nap, míg ugyanezt a férjem sokkal könnyebben viseli. Azt gondolom, hogy egy családban nem az a lényeg, hogy mindenki azt csinálja, amit a hagyományos felfogás megkíván, hanem, hogy minden meglegyen, aminek meg kell lennie. Ha ez bizonyos családokban a megszokottól eltérő megoldásokat hoz, az attól még nem rossz, ha az a család minden tagjának jó és működik."


Gyes helyett előléptetés


Szabó Letícia elmondta, örül, hogy nem kellett a gyermekvállalás miatt feladnia a karrierjét. "Specialista munkakörbe kerültem a General Electric-hez, és lehetett érezni, hogy itt van lehetőség az előrébbjutásra, amivel őszintén szólva élni is szerettem volna. Az első terhességemnél azt hittem, hogy el kell temetnem ezeket a vágyakat magamban, de szerencsére a GE kultúrája ennél sokkal befogadóbb és semmilyen módon nem különbözteti meg negatív módon a női munkavállalókat. Miután első alkalommal mindössze hét hónapot voltam otthon, vissza már nem az eredeti munkakörömbe jöttem, hanem kineveztek a mostani munkakörömbe. A férjem is vezetői pozíciót hagyott ott azért, hogy gyedre menjen, ő az otthon töltött időt a gyerekek mellett egy posztgraduális képzés elvégzésére használta ki. Én a szüléseimnél átlagosan öt-hat hónapot töltöttem otthon."


Apa is alkalmas rá


Az anya és feleség hozzátette, nem ért egyet azzal, hogy csak az anya tudja megadni a gyereknek azt, amire szüksége van - természetesen a szoptatást kivéve, de mint a fenti példa is mutatja azt is meg lehet oldani. "Szerintem ezt a kérdést sokan kicsit túlmisztifikálják. Sok nőnek fontos az a tudat, hogy ezt csak ő tudja megcsinálni, talán azért is, hogy megfelelően fontosnak érezze magát a családon belül. Pedig egy férfi is tud úgy szeretni egy gyereket és empatikus lenni mint egy nő, vagy megszervezni a család életét. Nem azt állítom, hogy erre minden férfi egyformán alkalmas lenne, de tudjuk, hogy nők között is vannak olyanok, akiknél vitatható, hogy ezt milyen színvonalon képesek ellátni. Az is igaz, hogy nem volt kellemes érzés például, amikor együtt mentünk a legnagyobb gyerekért az oviba és ő automatikusan az apjához szaladt oda és nem hozzám. Azt gondolom ugyanakkor, hogy ezeket a helyzeteket is helyén kell tudni kezelni. Tudom, hogy ez nem azt jelenti, hogy engem kevésbé szeretnének, mert rengeteg jelét adják, hogy mennyire ragaszkodnak hozzám és imádnak, csak most nem én vagyok velük a nap nagy részében ezért teljesen természetes egy ilyen reakció. Ahogyan az is gyakran előfordul, hogy a férjem nem öltöztetheti őket vagy mesélhet nekik, mert "csak anya" csinálhatja."


Szabó Letícia beszámolt a környezetükben tapasztalt vélekedésekről is. "A családjaink könnyen elfogadták a döntésünket, a többi ember részéről néha érezni némi csodálkozást. Negatívan még senki nem nyilatkozott szemtől szembe erről, az egy másik kérdés, hogy mit gondolnak magukban az emberek. Ezen felül persze vannak olyan kihívások, mint például pelenkacserélő hely általában csak a női mellékhelyiségekben van" - mesélte nevetve a hölgy.


"Meglepődtek, de várják vissza"


Hasonló felállásban éli életét Barcza Ilona a Budapest Bank szervezetfejlesztési és képzési vezetője, aki 13 hónappal a szülés után tért vissza munkahelyére. Mint mondja, azóta férje van otthon a gyerekükkel. "Most két és fél éves a kisfiúnk. Sem anyagi, sem karrierépítési megfontolás nem volt a döntés mögött, hogy ne én legyek otthon 3 évet a gyerekkel. Még csak jártunk a férjemmel, amikor kijelentette, hogy majd ha itt lesz az idő, akkor ő szeretne gyesre menni. Mit is mondhatna erre egy emancipált nő?" A feleség elmondása szerint férje munkahelyén meglepődve vették tudomásul a döntést. "A férjem szoftverfejlesztő és bár olyan munkája van, amit részben otthonról is végezhetne, neki egyértelmű volt, hogy az otthon töltött időt csak a kisfiúnkra szeretné fordítani. Meglepődtek a munkahelyén, hogy egy 40 éves férfi kolléga gyesre megy, de egyelőre úgy néz ki, hogy támogatják és visszavárják. Sőt még a környezetére is jó hatással volt, mintha többen is elgondolkodtak volna a cégnél azon, hogy ezt így is lehet csinálni. Folyamatosan tartja a kapcsolatot a munkatársakkal és a vezetéssel, hogy ne essen ki teljesen a körforgásból, most nemrég például volt céges kiránduláson az aktív kollégákkal együtt" - mondta Barcza Ilona, a Budapest Bank képzési vezetője.


Szülési szabadság férfiaknak


Azokban az országokban, ahol az apák is részt vesznek a gyermek nevelésében az első években, még a népesedési mutatók is javultak - mondja Kopp Mária magatartáskutató. "A skandináv országokban például ez kötelező. Úgy határozzák meg a "gyest", hogy annak egy részét a férfinak kell kivennie, különben az a szabadság elveszik. Magyarországon még nagyon messze járunk ettől. Elsősorban a társadalmi szemléletmódon kellene változtatni. Például sokan nem tudják, hogy a gyerek születése után 5 nap szabadság kötelezően járhat a férfinak is, pedig fontos lenne, hogy egyrészt tisztában legyenek mind a munkavállalók, mind a munkáltatók ezzel a lehetőséggel és az apukák éljenek is vele" - fejtette ki véleményét a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese.


Rugalmatlan munkáltatók


Kopp Mária szerint áthidaló megoldás lehetne a részmunkaidő gyakoribbá válása. "A szoptatás ideje alatt egyértelműen az anyának kell otthon maradnia, de amikor a gyerek már nem igényel néhányóránkénti etetést, akkor a nő visszamehetne részmunkaidőbe dolgozni, - ha lenne erre lehetősége Magyarországon. Sajnos nálunk egyelőre nagyon merev a szabályozás, és ennek köszönhetően mindössze 4 százalék a részmunkaidőben dolgozók nők aránya, míg ugyanez az arány Hollandiában például 75 százalék." Az orvos-pszichológus azzal sem ért egyet, hogy a férfiaknak mindenáron szükségük van arra, hogy teljesítsenek. "Általában a férfiaknak fontosabb a dominanciáért folyó harc, de sok olyan férfi is akad, akinek ez nem foglal el fontos szerepet az életében. Ez a hozzáállás csak jót tehet egy férfinak, mivel kimutatott tény, hogy a férfiak körében nagyobb a halandóság a rivalizálás miatt. A nők nem viselik ennyire szívükön a versengést, a férfiaknak érdemes lenne tanulniuk a nők értékrendjéből, amit kezdhetnének azzal, hogy egy időt ők maradnak otthon a gyermekükkel."


Szakmától is függ a visszatérés


Joó Zsuzsanna karrier-tanácsadó szerint a gyesen töltött idő után egy férfinak valószínűleg könnyebb elhelyezkednie, mint egy nőnek. "A kiválasztás során a munkáltatók nem gondolnak arra, hogy ha beteg lesz a gyerek, akkor a férfi fog felállni az asztaltól és hazamenni, ugyanakkor ezt veszélyforrásnak tartják az óvodás korú gyermekkel rendelkező nőknél. Ez hagyományosan női feladat, így még ha azt látják, hogy bár a gyermek első néhány évében a férfi volt otthon a gyerekkel mégsem jelent ez hátrányt rá nézve az elhelyezkedésben, míg ugyanez egy nőre nem mondható el. A gyesre menő férfiak esetében az lehet a nehézség, - ez igaz a nőkre is - hogy kiesnek a ritmusból, ami az olyan iparágak esetében, ahol naprakésznek kell az ismeretek tekintetében komoly problémát jelenthet. Tehát azt is érdemes mérlegelni, hogy a pár tagjai közül szakmájukat tekintve ki tud majd könnyebben visszatérni a munkaerőpiacra" - mondta a karrier-tanácsadó.


Dorofejev Tamara, 2010. június 8.

 

« Összes hírünk