Névtelenül és szakmai tudásunkkal pályázva is levehetjük a lábukról a cégeket anonim önéletrajzzal. Németországban bevált és ausztriai komolyzenészeket is választanak már ki elhúzott függönyök mögül muzsikálva. A hazai cégek egyébként nem zárkóznak el kategorikusan az anonim CV- től. Mégis inkább kivárnának.

Anonim önéletrajz: kik használják, hol terjed, miben segít?

Bécsi Filharmonikusok: függöny mögül vizsgáztatnak


Nem Németországban próbálkoznak elsőként hasonlókkal. "Malcolm Gladwell, brit-kanadai újságíró egyik könyvében ösztönző példaként említi a Bécsi Filharmonikusok zenésztoborzási módszerét. A filharmonikusok pár éve bevezették az "arctalan próbajátékokat" néhány területen. Az állásra jelentkező zenészeknek elhúzott függönyök mögött muzsikálva kell számot adniuk a tudásukról, így tényleg csak a produkciójuk számít. A módszer remekül bevált. Azóta ráadásul több nő kerül be a zenekarba. Korábban bizonyos területeken - például a fúvósokhoz pályázáskor - rendszeresen diszkriminálták őket" - hoz példát Barra Mária kommunikációs szakértő.


Voice tehetségkutató: csak a hang számít első körben


Hasonló elképzelésekre épült a TV2-n télen futott Voice énekes tehetségkutató is. A zsűritagok az itt bemutatkozó vagy már profi versenyzőknek hátat fordítva ültek ítélőszékükben és csakis jó hangok esetében voltak hajlandóak feléjük fordulni, megnyomva a székek "Kellesz" gombjait. A válogatáson így nem számított az énekesek neme, megjelenése és öltözködése.
A munka világában itthon nem nagyon találkoztunk a németországihoz hasonló példával. A művészvilágban és a kulturális életben azért elvétve igen. Tavaly például az Élet és Irodalom hirdetett jeligés tárcanovella-író pályázatot 400 ezer forintos fődíjjal, de ez mégsem a szokványos álláspiac.


Anonim CV


A HR nem ismeri a diszkriminatív interjúkérdéseket


A németországi kezdeményezés tényleg újszerű és igazságos az álláskeresőkkel szemben. Ugyanakkor elgondolkoztató, vajon milyen reakciókat váltana ki az ötlet hazai cégekből? Főként egy olyan hagyományokkal rendelkező kultúrában, ahol a kapcsolati háló és a személyes ismeretség sokszor felülírja a szakmai hozzáértést, miközben a diszkrimináció is gyakori a romák, a nők és az "idősebb" álláskeresők felé. Hazánkban a HR hozzáállása lehet a kulcs - de nekik is fejlődniük kell a területen. "2010-2011 között végeztünk egy nagyszabású, diszkriminációs kutatást 10 ezer fős reprezentatív mintán, vállalati HR-vezetők közreműködésével. Meglepődve tapasztaltuk, hogy közülük sokan nem ismerték az állásinterjún tiltott kérdéseket és azt sem, mi számít diszkriminációnak. Az anonim CV mindenképp üdvözlendő lépés: helyes irány, ha a diszkriminációt kiszűrő standardek épülnek be a cégek toborzási-kiválasztási gyakorlatába"- értékelte a módszert Dr. Pánczél Márta esélyegyenlőségi szakértő az Egyenlő Bánásmód Hatóságtól.


"Nem rossz ötlet, ki is próbálnám"


Várakozásaink ellenére a hazai cégek sem voltak elutasítóak az anonim CV kapcsán. "Nem tartom rossznak az ötletet, adott esetben még ki is próbálnám "- válaszolta kérdésünkre Bognár Balázs, a Rehau HR-vezetője. Érdekes módon éppen azért választaná, mert számára nem a CV a toborzás leglényegesebb eleme. "Nem tartozom az önéletrajzokat szőrszálhasogatón elemző HR-szakemberek közé. Szarvashibának és luxusnak is érzeném egy ígéretes pályázó elutasítását és elszalasztását pusztán ez alapján. Az ígéretesnek tűnőkre anonim CV- vel, de még figyelmetlenségből hiányosan benyújtott önéletrajzzal is biztosan kíváncsi lennék"- magyarázza.


Interjún is lehet diszkiminálni


Szintén jó ötletnek tartja az anonim önéletrajzot Lipcsei András, a Dr. Pendl & Dr. Piswanger Kft. ügyvezető igazgatója. "Példamutatóan demokratikus gondolkodásmód és gyakorlat: ha kísérletbe kezdene legalább 30-40 hazai cég úgy 100 meghirdetett pozícióval és az ilyen módon felvett szakemberek beválását nyomon is követné ½ -1 éves távon, őszintén érdekelne a végeredménye. Interim menedzserek (néhány hónapos projektekre szerződő menedzserek) esetében talán nem is zárkóznék el a kipróbálásától." Azért hozzátette, az anonim CV sem nyújthat 100 százalékos garanciát a diszkrimináció kiküszöbölésére.


"A későbbi, személyes állásinterjút követően is könnyen bújhatnak a legkülönfélébb indokok mögé a diszkriminálni szándékozók. Az anonim CV ezzel együtt is hasznos. Egy ügyes pályázó sikeres állásinterjús szerepléssel még meggyőzheti alkalmasságáról a céget, miközben az anonim CV nélkül gyakran a személyes találkozóra sem lenne esélye valamely, diszkriminált csoport tagjaként"- érvel a személyzeti szakember a módszer mellett.


Takács Gabriella, 2013. április 17.

 

« Összes hírünk