Miskolc a te helyed

Egyre terjednek az angol pozíciónevek, amelyek sokszor még az angolul tudó álláskeresőket is próba elé állítják. Sales engineer, business consultant, key account manager... Mit takarnak az állásnevek? A jobpilot kínálatából szemezgettünk, a magyarázathoz Kovács András, a Grafton tanácsadó cég munkatársának segítségét kértük.

Angol állásnevek magyarul (9) - Business Consultant, Account Development Manager, Key Account Manager, Technical Support Specialist, Sales Engineer, Financial Analyst,  Financial Controller, Accounting specialist, SAP Consultant


Business ConsultantTanácsadói kulcspozíció, amely olyan szakembereket takar, akik stratégiai tanácsokkal látják el a céget, pontosabban a vezetőket. Ők azok, akik a szervezet minél eredményesebb, sikeresebb működését segítik elő. Tudásuk igen széles körű, a vállalat egészének működésére kiterjed. Ismerik a HR-folyamatokat, ezen kívül pénzügyi, gazdasági, informatikai és marketinges háttérismeretekkel is rendelkeznek. A munkakör betöltéséhez legalább öt-tíz év iparági tapasztalat szükséges, ám ezért cserébe egymillió forint feletti összeg kereshető..


➜ Business Consultant állásAccount Development ManagerAz értékesítőihez hasonló pozíció, ám mégsem klasszikusan sales terület. Míg az értékesítők elsősorban új termékek eladásával foglalkoznak, illetve új ügyfeleket kutatnak fel, addig az Account Development Managerek elsősorban a már meglévő partnerekkel foglalkoznak intenzíven - napi kapcsolattartás -, és nekik adnak el új(abb) termékeket, szolgáltatásokat. Egy-két év tapasztalat mindenképp szükséges, viszont a személyiség is sokat nyom a latba.


➜ Account Development Manager állásKey Account ManagerAz értékesítési csapat tagja, az értékesítési vezető beosztottja. Az üzletkötőnél magasabb, de nem vezetői pozíció. A key account manager a nagy ügyfelekkel tartja a kapcsolatot, nagyobb jogosítványai vannak az üzletkötőknél: egyedi igényekhez alkalmazkodva köthet megállapodásokat. Általában 2-3 éves üzletkötői (sales representative) tapasztalat után lehet key account manager-i előléptetéssel számolni. Vezetői készség nem kell a munkához, értékesítői véna és nyelvtudás viszont igen. Fizetésük nagyon széles sávban mozog, függ a negyedéves teljesítménytől és az ezzel járó jutaléktól.


➜ Key Account Manager állás


Állást keresel? + keress és pályázz:
álláskeresés
+ töltsd fel önéletrajzod - így a munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal
+ kérj hasonló állásokat e-mailben, hogy ne maradj le egyetlen lehetőségről sem


Technical Support SpecialistMűszaki támogatói pozíció, a már értékesített termékek bemutatásával, szervizelésével, fejlesztésével foglalkozik. Adott esetben tréningeket is tart az ügyfeleknek, amely során megismerteti az eladott terméket. Két-három éves tapasztalat nélkül nem igazán pályázható a pozíció.


➜ Technical Support Specialist állásSales EngineerA sales engineer értékesítő és támogató egyben. Nemcsak eladja a műszaki jellegű termékeket, szolgáltatásokat, hanem megoldásokat is nyújt a vevők számára. Például, ha egy légkondicionáló berendezésről van szó, akkor nem csupán értékesíti a terméket, hanem adott esetben segít abban is, hogy azt hová és milyen módon helyezzék el. Emellett szervizelést végez és a karbantartásért is ő felel. Három-öt év tapasztalat mindenképp szükséges, emellett jár az autó, a laptop, a céges mobil.


➜ Sales Engineer állásFinancial AnalystPénzügyi elemzőként fordítható. A vállalat vezetőinek szolgáltat a döntésekhez háttérinformációkat, számításokat. A munka pénzügyi riportok, táblázatok készítését foglalja magába, a kontrollinghoz áll közel. Fontos a kutatói, elemzői készség. Pályakezdőként is lehet jelentkezni, nem vezetői állás.


➜ Financial Analyst állásFinancial ControllerPénzügyi kontroller a magyar megfelelője. A pozíció sokszor nem egyértelmű. Előfordul,, hogy a főkönyvelő mellett dolgozik, máshol a kihelyezett könyvelés mellett a teljes jelentéskészítésért felel a számviteli folyamatok ellenőrzése mellett. Alapvetően erős számviteli ismeret és kontrolling vagy auditori háttér szükséges hozzá, preferáltan mindhárom együtt. Mindenképpen felsőfokú gazdasági végzettség és minimum 3-5 év tapasztalat szükséges, erős tárgyalási szintű angol nyelvtudás mellett.


➜ Financial Controller állásAccounting specialistKönyvelői pozíció. A munkakörben dolgozók éves zárásokat készítenek és számlázási feladatokat látnak el. Nem középvezetői munka. A pozíció betöltéséhez egy-két év könyvelői, audit tapasztalat kell, és előnyt jelent, ha a jelöltek értenek a vállalatirányítási rendszerekhez.


➜ Accounting specialist állásSAP ConsultantSzintén tanácsadói munkakör, viszont alacsonyabb szintű, mint a business consultant. Az "SAP Consultantok" a vállalatirányítási rendszer bevezetésén, testre szabásán, fejlesztésén munkálkodnak, mindennapi munkájuk során a rendszer moduljait (HR, pénzügyi modul) alakítják át, oly módon, hogy az a cégeknek tökéletesen megfeleljen. A cégek tőlük három-öt év tapasztalatot várnak el.


➜ SAP Consultant állás


 

« Összes hírünk