Angol állásnevek magyarul (11) - ERP Consultant, LAN Manager, IT Help Desk, IT Business Analyst, Tester / Test EngineerERP Consultant:Az ERP az Enterprise Resource Planning angol nyelvű rövidítése, amely magyarul vállalati erőforrás-tervezést jelent. Az ERP rendszerek a vállalaton belül felmerülő egyes funkciókat: humánerőforrás, marketing, pénzügy, logisztika stb. fogják össze egy egységes rendszerbe és az egyes tranzakciókat egységesen és integráltan kezelhetővé teszik.Az ERP konzulensek olyan szakemberek, akik kettős tudással rendelkeznek: egyrészt ismerniük kell azt a szakterületet, amelyik modulon dolgoznak (logisztika, pénzügy, marketing stb.) illetve az adott szoftver sajátosságait is meg kell tanulniuk. Jellemzően nem az informatikai területről érkeznek, hanem az adott szakmai területről és a szoftverrel kapcsolatos specifikus, IT-orientált szakmai ismereteket később szerzik meg. A pozíció általában sok utazással jár, hiszen az ERP konzulensek az összekötő kapocs a megrendelő és a bevezető cég között. Gyakran jelen kell lenni a megrendelő székhelyén és az ő szakmai vezetésükkel egyeztetni a szoftver testreszabásáról.A fizetések nagyon szórnak ebben a szakmában: bruttó 300.000 forinttól kezdődik és határ a csillagos ég. Van néhány olyan szoftver, illetve olyan modul, amelyhez nagyon kevesen értenek. Az ilyen területeken akár a napi 100.000 Ft + ÁFA-t is elérheti a konzulensi díj.


➜ ERP Consultant állás


Állást keresel? + keress és pályázz:
álláskeresés
+ töltsd fel önéletrajzod - így a munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal
+ kérj hasonló állásokat e-mailben, hogy ne maradj le egyetlen lehetőségről sem


LAN (Local Area Network) Manager:A LAN menedzser a helyi számítógép-hálózatért felelős vezető. Feladata az adott cégnél lévő számítógép-hálózat fennakadás nélküli üzemeltetése. A folyamat a hálózat megtervezésétől kezdődik és a hálózat fizikai megvalósításáig tart. Kisebb cégeknél a LAN Manager egyedül végzi a munkáját, míg több száz számítógép-felhasználói vállalati környezetben általában a rendszeradminisztrátorok tartoznak alá.A LAN Managernek átfogó ismeretekkel kell rendelkeznie az IT infrastruktúra egészéről. Az esetek többségében ő készíti elő a PC beszerzésekkel kapcsolatos döntéseket. Olyan cégeknél, ahol folyamatos a működés (hétvégén és éjszaka is), ott esetenként elvárás az éjszakai ügyelet. Gyakori megoldás, hogy a rendszer leállás vagy bármilyen hiba esetén küld egy értesítő sms-t a mobiltelefonra és amennyiben távolról nem lehet azt kijavítani, akkor be kell menni a helyszínre.Elvárás a LAN Managerekkel szemben, hogy szakmai tudásukat folyamatosan frissítsék: egyre nagyobb az igény bizonyos vizsgák pl. MCP, MCSE stb. megszerzésére.


➜ LAN Manager állásIT Help Desk:A Help Deskesek az egyszerűbb informatikai problémákra adnak válaszokat. Sokan közülük nem informatikai végzettségűek, csak kiképezték őket az adott területen potenciálisan felmerülő kérdések és problémák megválaszolására. Amennyiben a probléma megoldása komolyabb szaktudást, vagy több időt igényel, akkor a Help Desk továbbítja a beérkező kérdést az adott szakmai területre.
A kérdések általában e-mailen vagy telefonon érkeznek és/ vagy általában a számítógép-felhasználással kapcsolatosak (miért nem működik a nyomtató stb.) vagy egy vállalat termékéhez, szolgáltatásához kötődnek.


➜ IT Help Desk állásIT Business Analyst:A Business Analyst megnevezésnek magyarul leginkább az üzleti elemző pozíciónév felel meg. Az elemzők kapcsolatot tartanak a vállalat egyes üzleti egységei és az informatikai részleg között. A feladatuk egyfajta "tolmács-szerep" ellátása, azaz felmérik az egyes divíziók (ügyfélszolgálat, pénzügy, marketing stb.) üzleti igényeit és ezt fordítják le az informatika nyelvére, azaz IT követelményrendszerré, specifikációvá alakítják át. Fontos, hogy mindkét területen otthon kell lenniük, érteniük kell az üzleti folyamatokat és megfelelő informatikai tudással kell rendelkezniük ahhoz, hogy erre hatékony informatikai megoldásokat tudjanak kidolgozni.A pozíció betöltéséhez általában kettős (szakmai és informatikai) végzettség az ideális. Pozíciótól függ, hogy az IT-s vagy a szakmai tudáson van-e nagyobb hangsúly.


➜ IT Business Analyst állás


➜ üzleti elemző állásTester / Test EngineerA tesztelők a szoftvertermékek ügyviteli illetve funkcionális tesztelésén dolgoznak. Ők ellenőrzik, hogy a szoftvereket lehetőleg hiba nélkül adják át a megrendelőnek. Ők dolgozzák ki a tesztmetódusokat (léteznek manuális és automatikus tesztek is), adminisztrálják a tesztelési folyamatokat, kapcsolatot tartanak a fejlesztőkkel és a termékmenedzserekkel.


➜ Tester állás


➜ Tesztelő állás


➜ Tesztmérnök állás


➜ Test engineer állás


 

« Összes hírünk