50 önéletrajz nulla válasz, szinte ingyenes nyelvtanulás, mérnök helyett közgazdász álláskeresők. Néhány pillanatkép az állami munkaügyi szervezet pénteki, budapesti állásbörzéjéről, amelyen közel 40 cég keresett munkaerőt. Mi is ott jártunk a Corvin Bevásárlóközpontban.

Állásvadászat a plázában - 40 munkaadót rohantak le

500 önéletrajz elküldése kellene a sikerhez?


"Tudod, hogy vendéglátósok vagyunk, olyasmi céget keressél!"- böki oldalba viháncolva a programismertető tábla körül csoportosuló csapat egyik tagját egy copfos fiatal lány, majd kicsivel később nevetgélve olvadnak be a forgatagba. Nem mindenki indul neki ennyire derűsen a mai napnak, ám erre sajnos kézzelfogható oka is van. "Nem tudom, mi a gond, mit csinálok rosszul. Már legalább 50 helyre adtam be az önéletrajzomat és még mindig semmi eredmény. Angolul alapfokon beszélek, élelmezésvezető, szakács és közgazdasági érettségivel rendelkező ügyintéző vagyok"- panaszolja a külföldi állásajánlatokat összegyűjtő és közzétevő EURES standjánál egy középkorú hölgy.


Álláskeresés


"Valószínűleg túl kevés helyre küldött önéletrajzot: van, akinek akár 500 is kell a sikerhez. Ez sajnos nem egy ritka arány"- jön a standról a nem túlzottan biztató válasz. Majd hóna alá kapja a laptopot és ott, a helyszínen önéletrajz-korrigálásra hívja a hölgyet, hátha az majd segít a problémáján. Nem ő az egyetlen érdeklődő az Eures standjánál: akad itt hónapok óta állást kereső vegyészmérnök is.


Mérnököket vártak, közgazdászok jöttek


Eközben az IMPC Personnel Hungária Kft. standjánál is sorra gyűlnek az álláskeresők. Az expók viszont a cégeknek sem mindig diadalmenetek. "Nagy erőkkel" keresnénk mérnököket és szakmunkásokat - tesztmérnököt, gyártási folyamatfejlesztési szakértőt, CNC-gépkezelőket - ennek ellenére egész nap közgazdászok és adminisztratív munkákat keresők jönnek"- magyarázza Kaszás Petra cégképviselő. Dél táján már van részeredmény is. "Kaptunk azért 3, a profilunkba illeszkedő CV- t is."


Kapós a szinte ingyenes nyelvtanulás


Szintén nagy a pörgés a Dover Nyelviskola standjánál - még a cég képviselőit is alig látni az itt kígyózó sortól. A sláger most a "Tudásod a Jövőd" program, szinte minden második ember ez iránt érdeklődik. A lelkesedés nem véletlen: az uniós támogatással néhány hónapja indult és még jövőre is tartó programban 90 százalékos kedvezménnyel tanulhatnak nyelvet a résztvevők - ha regisztrálnak a program honlapján, elmúltak 18 évesek, magyar állampolgárok és nem tanulnak semmilyen államilag finanszírozott képzésben. "Most nincs pályázható képzés, a következőkről augusztus táján tanácsos érdeklődni - de a start előtt érdemes gépközelben lenni, mert félelmetesen gyorsan telnek be a helyek"- kapunk megszívlelendő tanácsot útravalóul.


Így éld túl a sikertelen állásinterjút


Eközben csordultig telt előadóban folyik a sikertelen álláskeresések lelki hátterét feltérképező egyben a probléma megoldását is kereső előadás Tímár Krisztina álláspiaci szakember, tanácsadó közreműködésével. "Sikertelen állásinterjú vagy álláskeresési kudarcélmények feldolgozására bevált módszer a 24 órás szabály. Ez azt jelenti, hogy zárt ajtók mögött nyugodtan mérgelődjünk, háborogjunk, akár kiabáljunk is az esemény utáni 1 napban - ám utána amilyen hamar csak lehet, lépjünk túl a problémán. Ha nem tesszük meg, a frusztráció csak további problémák forrása lesz." A szakember szerint - különösen a hosszadalmas és kudarcokkal teli álláskeresési periódusokban - az álláskeresőnek időnként közvetlen környezete, párja, barátai, szerettei visszajelzését is kérnie kell "az állapotáról." "A hozzánk legközelebb állók reálisan látják, ha esetleg sértettek, keserűek, cinikusak vagyunk és tőlük még azt is könnyebben elfogadjuk, ha változnunk kell valamiben, a sikeres álláskeresés érdekében."


Megéri fodrásznak tanulni?


A plázához stílusosan illő Corvin Köz Oktatási Központ is eljött az expóra képzéseivel. Az államilag is akkreditált vizsgaközpont OKJ-s fodrász és kozmetikusképzésekkel érkezett. Ezek ára az intézményben most nagyságrendileg 380 ezer forint és a vizsgadíjak - ám a saját szervezésben megoldott gyakorlati helyek közel 130 ezer forintot lefaragnak a költségekből. Bár évek óta töretlen a területek iránti lelkesedés és az iskolák ontják a "szépségipari szakembereket", itt sem lehetetlen az érvényesülés. "Én kozmetikus, fodrász és sminkes is vagyok. Nálam most a kozmetika és a smink a fő szakmai vonal. Lehet a szakmában érvényesülni. De tenni is kell érte, anyagilag, szorgalomban, időben egyaránt, sokan épp ezek hiánya miatt buknak el "- magyarázza a központ standjánál Nagy Viktória. "Már tanulóként, ingyen eljártam, szépség és modellversenyekre, rendezvényekre, divatbemutatókra dolgozni a referenciákért. Másként nem is megy, ezt el kell fogadni a kezdőknek" - ad tippet útravalóként az útkeresőben lévőknek.


Aki lemaradt volna az állásbörzéről, az új munkavállalókat kereső kiállítók listája itt érhető el.


Takács Gabriella, 2013. április 19.

 

« Összes hírünk