Az Iowai Egyetem kutatása szerint a határozott, erős kézfogás kiemelt fontosságú állásinterjún. A "döglött hal kézfogás" nehezen tehető jóvá az interjú alatt. A határozott, erős kézrázás szemkontaktussal és mosollyal azonban olyan jó első benyomást kelt, ami tartós maradhat. A HR-esek többsége már az állásinterjú első három percében véleményt alkot a pályázóról. Ennek egyik fontos összetevője a kézfogás. Az egyesült államokbeli egyetem kutatói 98 hallgató körében végeztek felmérést és az állásinterjú sikere valamint a kézfogás minősége közti összefüggést vizsgálva. Kézfogás és interjú: összefüggést látnak

Állást jelenthet a nyerő kézfogás

A kutatás vezetője elmondta, a kézfogás az egyik olyan jel, amiből előjönnek a pályázó személyes képességei. Míg az állásra jelentkezők rengeteg technikával készülnek az interjúra, figyelnek az öltözékre, a beszédstílusra, előre gyártott válaszokat adnak a gyakori kérdésekre, addig a kézfogásukra kevésbé ügyelnek, itt gyorsan lehull a lepel.


A jó kézfogó nyitott, jó kommunikátor


A kutatásból az is kiderült, a kézfogásban erős hallgatók extrovertált személyiségek voltak, jobbak voltak a társas készségekben, a small talk-ban, a szemkontaktusban, összességében jobb benyomást keltettek.


A nők később kompenzálhatnak


Hogy mi számít jó kézfogásnak? Az "egész tenyeres", határozott, erős, de nem túl feszítő kézfogást érezzük pozitívnak, kis rázással, amely során a tenyér merőleges a földhöz képest.


Felvetődik a kérdés: Az általában gyengébben kezet fogó nők hátrányban vannak állásinterjún? A tapasztalatok szerint a hölgyek gyengébb kézfogásukat más kommunikációs technikákkal képesek ellensúlyozni. Érdemes azonban tanulni a kézrázást. Egy jó női kézfogás ugyanis nagyobb hatást kelt az interjúztatóban, mint egy ugyanolyan erősségű férfi.

 

« Összes hírünk