Nem várható újabb drasztikus elbocsátási hullám – igaz, a cégek több mint kétharmada nem is tervezi új munkatársak felvételét sem a következő negyedévben. A vendéglátóiparban mérsékelt létszámnövekedés várható: a kereskedelemben azonban csak most jön a feketeleves - áll a Manpower frissen közétett felmérésében.

Álláspiaci előrejelzés - 2010. tavasz

A Dunántúlon nőtt az optimizmus


Mint a felmérésből kiderült: Budapesten az előző időszakhoz képest csökken kissé a munkaerő-felvételi hajlandóság, mintegy 2 százalékponttal. A Dél-Dunántúlon optimisták a munkáltatók: a régióban jelentős létszám felvételét valószínűsítik, mutatóik jelenleg 8 százalékponttal magasabbak az előző negyedévinél. Hasonló a helyzet Nyugat-Dunántúlon is: annak ellenére, hogy tartanak a bizonytalan piaci környezettől, a munkaerő-felvételi hajlandóságuk a régióban 11 százalékkal növekedett az előző negyedévihez képest. Mindebben közrejátszhat az is, hogy lassacskán közeleg a mezőgazdasághoz és a vendéglátóiparhoz kötődő szezonmunkák időszaka. Ezzel szemben a legkevésbé derülátó eredmények az észak-magyarországi régióban születtek. Mivel a térségben továbbra is romló kilátásokkal számolnak, aktuális mutatójuk -15 százalékponton állapodott meg. (A Nógrád, Heves, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén - megyét felölelő térség munkaerő-piaci szempontból mindig is a legelőnytelenebb helyzetű régiók közé tartozott. A térségben itt a legjellemzőbb az állástalanok körében az 1 évet meghaladó munkanélküliség.)


Vendéglátóipar: csekély növekedés


Iparági összehasonlításban a cégek a 9 vizsgált szektorból mindössze 2-ben - mégpedig vendéglátóiparban, valamint az áram, víz, - és gázellátási ágazatban kalkulálnak a következő negyedévben a foglalkoztatás igen mérsékelt növekedésével. Előbbiben 3, míg az utóbbiban 2 százalékpontos növekedésre lehet majd számítani és a növekedés itt is a szezonális munkák kedvező foglalkoztatási hatásával magyarázható. Nem várható létszámváltozás a pénzügy, a biztosítás, az ingatlan és az üzleti szolgáltatások területén. Hasonló mutatókkal rendelkezik jelenleg a logisztikai iparág is (szállítmányozás, raktározás). A szektor lassan kezd feléledni - így az előző negyedévhez képest 6 százalékpontot javultak a mutatói.


Kereskedelem: a neheze csak most jön?


Nagy arányú létszámleépítésekre számíthatnak azonban a kis, - és a nagykereskedelmi dolgozók. A szektor így -7-es mutatóval kezdi meg a második negyedévet. A lehetséges okok egyike: az iparágat csak most kezdik el igazából utolérni a válság hatásai, miközben a többi szektoron a krízis korábban már végigsöpört. A válság hatásai a gyártás és a termelés területén is tetten érhetők: az iparág a felmérésben -9 százalékponttal zárt: így összességében 14 százalékpontos csökkenést könyvelhet el.


Takács Gabriella, 2010. március 9.

 

« Összes hírünk