A Manpower Munkaerőpiaci előrejelzése szerint visszaesésre számíthatunk a magyar munkaerőpiacon 2010 első negyedévében. Nőtt a létszámcsökkentést tervező munkaadók száma, csak 12 százalék bővítené alkalmazottai számát. A budapesti munkaadók a legkevésbé, az észak-magyarországiak a leginkább pesszimisták.

Álláspiac 2010: mit várnak a cégek?

Háromból két cég létszámstopot tervez


A megkérdezettek 12 százaléka növelné a létszámot 2010 első negyedévében, 19 százalék csökkenést vár. Kiss Judit , a Manpower Magyarország vezetője elmondta: a munkaadók többsége, (64 százalék), a megtartaná a jelenlegi létszámot a januártól márciusig tartó időszakban. „Azt látjuk ugyan, hogy több munkaadó számolt be létszámcsökkentési tervekről az első negyedévben, ugyanakkor 10-ből több mint hatan nem látnak okot arra, hogy az újévet elbocsátásokkal kezdjék. Ez, és az a tény, hogy a gyáriparban óvatos optimizmust mutat a felmérés, az első jele lehet annak, hogy megindulhat a munkaerőpiaci fellendülés.”


Pesszimizmus a mezőgazdaságban


Iparági bontásban Magyarországon a gyáripar területén a legbizakodóbbak a válaszadók. Itt a mutató az előző negyedévi 0 százalékról +5 százalékra nőtt. „A mezőgazdaság és a vendéglátóipar a két legkevésbé optimista ágazat. „Az eredményeket mindkét szektorban magyarázhatják szezonális hatások. Érdekes lesz összehasonlítani a mostani eredményeket a következő negyedév mutatóival, amikorra mindkét szektorban növekedést várunk.” – jegyezte meg Kiss Judit.

A munkaadók Magyarország mind a hét régiójában negatív várakozásokat jeleztek a következő negyedévre, beleértve Budapestet is, ahol a munkáltatók a legkevésbé pesszimisták. Itt a mutató -1 százalékra esett. Az észak-magyarországi munkakeresők helyzete a legnehezebb, itt a mutató -15 százalékon áll. Bár a Közép-Dunántúlon a felmérés -3 százalékos eredményt hozott, itt történt a legnagyobb, pozitív előjelű változás, hiszen az előző negyedévhez képest az emelkedés 14 százalékpontos.


Európai helyzetkép


Európában a norvég és svéd munkáltatók jelentették a legerősebb alkalmazási hajlandóságot (+6 százalék), őket a németek követték +5 százalékos várakozással.
A legkevésbé optimista kilátásokról az ír, a spanyol, és a román munkaadók számoltak be. Ezzel nem csupán Európában, de az egész világon ezek az országok számítanak a legkevésbé optimistának a munkaerőpiaci kilátásokat tekintve.


2009. december 8.

 

« Összes hírünk