Leginkább stagnálásra számítanak a cégek az év utolsó 3 hónapjában - új munkaerő felvételét a megkérdezettek 76 százaléka egész biztosan nem tervezi - áll a Manpower 2011 utolsó negyedévére vonatkozó előrejelzésében. A kereskedelmi szektor kiemelt várakozással tekint az elkövetkezendő 3 hónap elé: a vendéglátóipar azonban két és fél éve látta utoljára ennyire sötéten a jövőt, mint most.

Álláspiac: mi várható a következő 3 hónapban?

Ahol felvétel várható: kereskedelem, gyáripar


Kiemelkedően optimista mutatókat produkált ugyanakkor a prognózis szerint a gyáripar és a kereskedelem: mindkét szektor határozott felvételi kedvvel és +10 százalékpontos mutatóval várja az év utolsó negyedévét. (Negyedéves és éves összehasonlításban ez 15 és 16 százalékpontos javulást jelent az előző időszakokhoz képest.)


A Manpower-index elemzői szerint a kereskedelmi szektor pozitív várakozása különösen meglepő és a szokásos szezonális sajátosságokon is túlmutathat. ”Egyrészt a közelgő ünnepi szezon is nyilván hozzájárul a szektor pozitív várakozásához. Feltételezhető emellett az is, hogy az egykulcsos adó bevezetése miatt nőtt a vásárlóerő azok között a fogyasztók között, akiket a változás kedvezően érintett, továbbá, hogy plázák is jobban átgondolták üzletpolitikájukat a válság következtében”- elemzi a szektor várakozásait G. Nagy Balázs, a Manpower Business Solutions Kft. cégvezetője. A szektor várható fellendülése egyébként is pozitívum: jelenleg 300 ezren dolgoznak a területen országszerte, de elkél az utánpótlás.


Kevesebb állás várható a vendéglátásban


A vendéglátóipar képviselői ugyanakkor rendkívül kedvezőtlen színekben látják a jövőt. A szektorban a hajlandóság a munkaerő-felvételre jelenleg -16 százalékponton áll: mindez negyedéves összehasonlításban 25, míg éves viszonylatban 15 pontos visszaesést jelent. Az elmúlt negyedév kedvezőtlen üzleti fejleményeihez és a jelenlegi negatív várakozásokhoz a rossznak ítélt szezon mellett feltételezhetően a vendéglátó-ipari beruházásokhoz felvett devizahitelek bedőlése is hozzájárulhatott.


A pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatásokra szakosodott cégek picivel bizakodóbbak: felvételi szándékuk jelenleg 7 százalékponton áll. (Ez az előző negyedévhez képest 7 százalékpontos javulást, míg az előző év azonos időszakához képest viszonylagos stabilitást jelent.)


A hazai prognózis területi lebontásban továbbra is jelentős különbségeket mutat. Budapesten és a Dél-Alföld térségében egyértelmű a munkaerő-felvételi kedv növekedése: a fővárosban az előrejelzés +7 és + 6 százalékpontos eredményt mutat. A Dél-Alföld ezúttal várakozáson felül jól szerepelt az előrejelzésben-mindebben szerepet játszhat, hogy Szegeden plázaberuházás indul és a régióba települt több üzleti szolgáltató központ is. A Dunántúl ezzel párhuzamosan negatív irányba mozdult - itt előreláthatólag elbocsátások várhatóak, míg Észak-Magyarország a jelenleg 0-n álló mutatóval továbbra is stagnál.


A hiányszakmák változatlanok


A munkaerőpiacot emellett a továbbiakban is jellemzi a "tehetséghiány" jelensége: a személyzeti tanácsadók és a munkaerő-közvetítők még mindig „nagyítóval keresik” a nyelveket jól beszélő mérnököket, informatikusokat, technikusokat és hegesztőket. A tehetséghiány miatt jellemző továbbá, hogy gyakran az elbocsátásokkal párhuzamosan is zajlik egy adott cégnél a fenti szakemberek felvétele.


Takács Gabriella, 2011. szeptember 13.

 

« Összes hírünk