Hamarosan startol a síszezon, a szállodák, hegyi panziók üzemeltetői pedig már most gőzerővel keresik az új munkatársakat. Csak Ausztriában közel 10 ezer állást hirdettek meg a síparadicsomokba. Milyen szakemberek a legkapósabbak és mennyi pénzt kínálnak a munkaadók?

Állások ezrei az alpesi vendéglátóiparban

Kell a némettudás – minden pozícióban


Magyar álláskeresői érdeklődésből sincs hiány – tapasztalja Nagy András, a Neujob munkaerő-közvetítő ügyvezetője. „Nem ritka, hogy magyar csoportok autóba ülnek, majd körbejárják a szállodákat. Aztán az ’Ich suche Arbeit!’ (Munkát keresek – a szerk.) felkiáltással kopogtatnak be a lehetséges munkáltatókhoz. Sajnos az is jellemző, hogy a határozott bemutatkozással a nyelvtudás véget is ér”- teszi hozzá Nagy András. Hangsúlyozza: társalgási szintű némettudás minden munkához kell, ami egyébként az interneten publikált álláshirdetésekből is gyorsan kiderül.


Nincs idő a betanulásra


A legtöbb magyar álláskereső a szállodák mosogatói, felszolgálói és szobaasszonyi munkaköreire pályázna. Szakmai tapasztalat nélkül azonban egyikre sincs reális esély. ”Az osztrák munkáltatók olyan gyakorlott embereket keresnek, akiknek a munkába állás hétfőjén elmagyarázza a fontosabb tudnivalókat és kedden már olyan profizmussal teszik a dolgukat, mintha évtizedek óta nála dolgoznának. Ezt pedig szakmai gyakorlat és előélet nélkül lehetetlen teljesíteni” – magyarázza a munkaerő-közvetítő.


A felvételnél előnyt jelent a korábbi ausztriai vendéglátós vagy hajón szerzett munkatapasztalat, a terhelhetőség és egy korábbi munkaadótól szerzett ajánlólevél (referencia). Az EURES rendszerében egyébként a legtöbb állásajánlat Tirolba (2933), Salzburgba (2630) és Vorarlbergbe (968) szól.


Havi 1200-1500 eurót keres a többség


Mennyit lehet keresni? Szobaasszonyként jellemzően nettó 1200-1400 eurós (360-400 ezer forint), felszolgálóként 1200, míg szakácsként 1300-2500 eurós fizetésekkel lehet találkozni. A felszolgálói, szobaasszonyi munkakörökben ezt az összeget még némi borravaló is megfejelheti. Növeli a megtakarítható pénzt, hogy a legtöbb helyen a munkaadó állja a szállás és az étkezés költségét.
Irány Franciaország téli szakmai gyakorlatra


Egyetemistaként vagy főiskolásként is jól jöhet a téli szezon - és vele együtt a külföldi szállodaiparban megkereshető némi pluszpénz. Még akkor is, ha ezek a program inkább a szakmai tapasztalatszerzésre és a nyelvtudás fejlesztésére, mintsem a pénzkeresetre fókuszál. (Teljes ellátás és szállás mellett havi 430-500 eurót, azaz 130-150 ezer forintot lehet keresni.) A Bron-Y-Aur Oktatásszervező Központ például franciaországi várja a diákok jelentkezését, minimum 3 hónapos szakmai gyakorlatra. A francia szállodaiparban szobalányként és felszolgálóként dolgozhatnak a fiatalok december közepi kezdéssel. A jelentkezéshez aktív hallgatói jogviszony és nyelvtudás kell.” Az ide jelentkezők általában felkészültek, jellemzően konkrét tervekkel jönnek be az irodába”- mondja Hatvani Edina programmenedzser. A nyelvtudást általában 15-20 perces beszélgetésben tesztelik, majd a külföldi munkáltató skype-on vagy telefonon veszi fel velük a kapcsolatot.


Vendéglátóipari állásajánlatok száma néhány osztrák tartományban:
Tirol: 2933
Salzburg: 2630
Vorarlberg: 968
Karintia: 549
Stájerország: 436
Forrás: EURES, (határozott időtartamú, többnyire szezonális munkaajánlatok száma)


2011. november 3.

 

« Összes hírünk