A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) állásbörzéjén négy végzős álláskeresőt arra kértünk, mondják el, milyen stratégiákkal látnak neki az álláskeresésnek. Ezt követően Fazekas Zsolt, fejvadász, a Hill International ügyvezető igazgatója értékelte a keresési utakat. Nóra 25 éves. A Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Karának végzős hallgatója, aki január óta keres állást. Nóra az internetet tekinti a leghatékonyabb álláskereső fórumnak. Jelenleg öt különböző fejvadász cég adatbázisában szerepel az önéletrajza. Elmondása szerint szakmai kapcsolatrendszerét is szeretné mozgásba hozni álláskereséskor. A végzős hallgató mögött ugyanis fiatal kora ellenére szakmai tapasztalat áll. Nóra tanulmányai mellett 3 évig vezető beosztásban tevékenykedett egy élményturizmussal foglalkozó magáncégnél, sőt, Amerikában is dolgozott. A vendéglátóiparral foglalkozó szaklapokat is rendszeresen forgatja álláskeresési célzattal. Az elmúlt nég

Álláskeresési stratégiák értékelése Pályakezdők nagyító alatt


20 kudarc után érdemes elgondolkodniFazekas Zsolt megfelelőnek érzi Nóra álláskeresési stratégiáját. A szakértő úgy véli: 10-12 sikertelen állásinterjú még nem okvetlenül a pályázó helytelen technikájának bizonyítéka. A szakirodalom szerint 20 sikertelen állásinterjú után érdemes számot vetni az eddigi stratégiával és átgondolni, mennyiben kell azt módosítani. Ennek szellemében bátran és lelkesen tovább kell folytatnia az állásvadászatot.


Ne kerüljük meg a HR osztálytA 26 éves Tibor három hónap múlva végez a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen élelmiszeripari mérnökként. Mielőtt elkezdi a keresést, tisztázza magával, hogy választott szakmájában milyen területek jöhetnek szóba. Elsőként a szakirányú cégek weboldalain nézne körül. A fiatalember szerint hatékony a spontán megkeresés. Ennek legjobb módja, ha a HR-osztály megkerülésével, közvetlenül a kiszemelt középvállalat egyik műszakvezetőjénél, a cég tulajdonosánál vagy ügyvezetőjénél érdeklődik telefonon. A leendő élelmiszeripari mérnök inkább bízik a szakmabeliek hozzáértésében, mint a személyügyi munkatársak kompetenciájában. Tibor nem utasítja el sem az álláskereső portálokat, sem a nyomtatott sajtó álláshirdetéseit. A fiatalember az állásbörzéket is hasznos lehetőségeknek érzi. Amikor tudomására jut, hol rendeznek ilyet, szinte mindig kilátogat a programokra. Bruttó 200 ezer forintos kezdő fizetéssel startolna. Pénzről pedig csak akkor érdeklődne az állásinterjún, ha meggyőződne arról: tetszik a felajánlott munkakör, és alkalmasnak érzi magát a feladatra.


Hideg hívások: egészséges önbizalommal rendelkezőknekFazekas Zsolt úgy véli: a közvetlen döntéshozó megszólítása meglehetősen kockázatos és fáradtságos álláskeresési módszer. Ám ha mégis sikerrel jár, a pályázó rendszerint kedvezőbb feltételek mellett juthat jobb álláslehetőséghez. Mindenesetre arra figyelmezteti a hideg hívásos megkereséseket kedvelő Tibort: amennyiben a kiszemelt cég adott fel konkrét álláshirdetést, semmiképpen se próbálkozzon a HR-osztály megkerülésével. Ezt ugyanis sehol sem nézik jó szemmel. A szakember a fenti álláskeresési technikát a gyakori elutasítások kockázata miatt mindenképpen egészséges önbizalommal rendelkező pályázóknak ajánlja.


Ne kampányszerűen kezdjünk állást keresni


Péter 25 éves, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán marketing szakirányán végzett. A vegyes álláskeresési technikákat tartja célravezetőnek. Ez alatt azt érti: ugyanúgy nézelődik a világhálón, mint az ismeretségi körében található lehetőségek között, gazdasági kiadványokban és a regionális sajtóban is. Fontosnak tartja megjegyezni: ha lenne rá módja, feltétlenül élne a protekció lehetőségével, mert ez kifejezetten jól jöhet. Kezdő fizetésként bruttó 200-220 ezer forintos fizetéssel kalkulál. Saját pozitív tulajdonságai között mindenképpen szorgalmát és motiválhatóságát említené meg első helyen.


Bejutás kapcsolattal: bizonyítsunk dupla energiávalPéternek azt tanácsolja Fazekas Zsolt: a protekció valóban hasznos segítség ahhoz, hogy a pályázó bejusson Ha ez megtörtént, a hagyományos kiválasztási folyamatnak megfelelő, sőt, ha lehet, nagyobb energia befektetéssel bizonyítsa be: megérdemelten jutott a kiszemelt lehetőséghez.


Fruzsina 22 éves, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közgazdász-hallgatója. A lány több vonalon indítana, ami közül a kapcsolatrendszer segítségét érzi a legcélravezetőbb álláskeresési technikának. Ezt arra alapozza, hogy ismeretségi körében, családtagjai között sokan szakmabeliek, neves cégek alkalmazásában. A controlling területén elhelyezkedni vágyó közgazdászhallgató az álláskeresés második lépéseként az internetes álláskereső portálokon, adatbázisokban nézelődne. Fruzsina azt sem tartja kizártnak, hogy a nyomtatott sajtóban keresgéljen az álláshirdetések között. Amennyiben állásinterjúra kerül a sor, saját előnyös tulajdonságai között mindenképpen határozottságát, szorgalmát és kitartását említené meg. A leendő közgazdász bruttó 200-250 ezer forintos kezdő fizetést tartana reálisnak.


Az álláshelyek felét kapcsolati úton töltik beFazekas Zsolt, a Hill International ügyvezető igazgatója pozitívumként értékeli, ha a pályakezdő az állásstart során kapcsolatrendszere segítségével szeretne munkát találni. "A munkaerő-piaci statisztikák szerint a megüresedett álláshelyek több mint 50 százaléka ismeretség alapján talál gazdára" - teszi hozzá. A módszer másik előnye: kevesebb jelentkezővel kell megmérkőzni a kívánt pozícióért, így jelentősen csökken a konkurencia. Azt tanácsolja Fruzsinának: amennyiben állást keres, minden médium adta lehetőséget használjon ki.


Tulajdonságok felsorolása helyett inkább példákatFazekas Zsolt összességében korrektnek, reálisnak tartja a bemutatott fiatalok álláskeresési módszereit. Annyit azért hozzátesz: a pozitív önjellemzéseknél a fejvadászok nem konkrét tulajdonságokra kíváncsiak. Sokkal inkább olyan helyzetek említését kérik 2-2 példában, amelyekből egyértelműen kiderülnek a pályázó előnyös tulajdonságai. Ám a szakember arra is felhívja a figyelmet: a pályakezdőknek sosem impulzív módon, "hirtelen felindulásból" kell hozzákezdenie az álláskereséshez, amikor a közeli diplomázás miatt úgy érzik, ég a ház. Ideális megoldás, ha a főiskolások, egyetemisták a végzés előtti időszakban részmunkaidős állást vállalnak. Ennek több előnye is van. A végzés után így nem számítanak pályakezdőknek. És ha szerencsések, a részmunkaidős álláslehetőség teljes idejű foglalkoztatássá is avanzsálhat.

 

« Összes hírünk