Alkar-tetoválása miatt nem vettek fel egy rendőri munkára pályázót Németországban. Bíróságra ment, ahol nem találták diszkriminatívnak az eljárást. A hír kapcsán annak jártunk utána, hogyan viszonyulnak a cégek a munkavállalói, álláskeresői tetoválásokhoz.

Álláskeresés tetoválással: hogyan fogadja a munkaadó?

Túlságosan individualista kifejezésmód, amely inkább bizalmatlanságot szül az állampolgárokban. Ezt állapította meg a minap a darmstadti közigazgatási bíróság egy diszkrimináció miatt perelő álláskereső ügyében. A panaszos azért fordult a testülethez, mert rendőrnek jelentkezve végül alkar-tetoválása miatt utasították el pályázását. Csakhogy a bíróság szerint a rendőrség álláspontja ez esetben elfogadható. Ráadásul arra a pozícióra jelentkező pályázó egyik kötelező nyári ruhája rövidujjú, így az állampolgárok számára is látható lenne.


Nincs konkrét útmutatás a munkajogban


Hazánkban egy rendészeti iskolába készülő fiatalnak például már jelentkezése előtt azt tanácsolták, hogy inkább távolítassa el a válltól könyékig ívelő mintázatból legalább a rövidujjú póló alól kilátszó részt. Ám a tetoválás megítélésében a hazai munkajognak sincs konkrét álláspontja. Csupán annyit ír elő, hogy a munkavállalónak a munkavégzés jellegével összeegyeztethető megjelenéssel és öltözetben kell részt vennie a munkában. Így leginkább a cégek vállalati kódexén - illetve a vezetők jóindulatán múlik, miként állnak a témához. Mint ahogy az is, kérnek-e a tetovált pályázókból.


"Nem feltétlenül ez a kizáró ok. De azért nem mindegy, hogy hol van és mekkora az a bizonyos tetoválás. Amúgy sem csak én döntök az ilyen kérdésekben egyedül"- tétovázik telefonos érdeklődésünkre egy épp ügyfélszolgálatost kereső bank munkatársa, amikor arról kérdezzük, vajon náluk szóba jöhetne az állásra egy "tattoo-s" pályázó. Összességében viszont inkább hárít: így azt sem rejti véka alá, hogy végső soron jobban örülne egy tetoválatlan munkatársnak.


tetoválás


Személyes ügyfélkapcsolatnál problémás


Egy fővárosi ingatlaniroda toborzásban is résztvevő munkatársa szerint a tetoválás önmagában nem zárja ki a jövőbeni együttműködést a jelentkezőkkel. Bizonyos fokig - de azért mindennek van egy határa. "Interjúztatásnál mindig az összbenyomást -a CV-t, az interjún nyújtott teljesítményt, a kapcsolatteremtő készséget és az üzleties megjelenést - igyekszem figyelembe venni. Ha a jelölt megfelel és az üzleties megjelenés is rendben van, akkor egy igényesebb kivitelezésű, bokakörnyéki, non-figuratív motívumos tetoválás elegáns térdigszoknyával és harisnyával még beleférhet. Egy kígyókkal vagy koponyákkal arctájékon vagy szembetűnő helyeken tele tetovált emberrel viszont semmiképp nem dolgoznék együtt. A tapasztalatok szerint csak elriasztaná a zömében középkorú, inkább konzervatív ügyfélkörünket"-indokolja, miért tolerálja csak részlegesen a tattoo-s munkavállalókat.


Ennél már jóval engedékenyebb álláspontot képviselt tattoo-ügyben egy ugyancsak telefonon utolért, főként sales-esekre és telefonos értékesítőkre vadászó cégadatbázis. Éppúgy, mint egy, a Pest-környéki régióban éppen új üzletvezetőt kereső élelmiszerbolt tulajdonosa. Ami kettejükben közös: előbbrevalónak tartják a szakmai rátermettséget, mint a külsőségeket. Így aztán tetovált kolléga is bátran jelentkezhet, ha szakmailag kifogástalanul megfelel a jelentkezéskor a követelményeknek-és nyilván később, a mindennapi munkavégzés során is.


Telefonos értékesítésnél mindegy


"Minket a legkevésbé az érdekel, ki hogy néz ki, előnyös külsejű-e vagy hogy van-e valamilyen tetoválása. Ez nem számít. Egyetlen szempontunk van: meggyőzően kell kommunikálnia telefonon és el kell tudnia adni a szolgáltatást. Ha ez megy? Akkor minden rendben és mindenki örül. Ha meg nem, se tetoválással, sem anélkül nem maradhat a csapatban sokáig"-mondta el a cégadatbázis munkatársa. "Nálam egyáltalán nem számít, tetovált-e valaki vagy sem. Ami érdekel: legalább 6 éves szakmai tapasztalat és olyan udvarias, intelligens viselkedés, amivel nem hagyja ordibálásig fajulni a vitás helyzeteket a vevőkkel vagy a épp a beszállítókkal. Ha ezen felül további üzleti partnerek szerzéséhez is ért, azt még külön előnyként értékelem. És akkor felőlem még tetoválása is lehet. Itt tényleg nem ez számít"-magyarázza szempontjait a tulajdonos.


Tízből öten nem látható helyre kérik


A tetoválások vegyes fogadtatásával mindenesetre maguk az álláskeresők is tisztában vannak. Így egyre többen kérik már a tattoo-készítés első pillanatától fogva, hogy az áhított minták alkalmazkodjanak valamennyire a munkavállalói hétköznapokhoz. Például legyenek ott, ahol senki sem látja. "10 vendég közül legalább 5 már eleve olyan helyekre kéri a tetoválásokat, ahol nem zavarja a munkáltatók szemét. De vannak azért trükkök is. Egy karkötő vagy egy óra alatt vidáman elfér egy-egy olyan motívum, ami még egy irodai munkát végzőnél sem zavar senkit"-mondja Lili, a kifejezetten nők tetoválására specializálódott Wonderland Tattoo tetoválóművésze.


Tanulság: a "bőrre égetett" motívumok szerelmeseinek olyan helyre kell a testükön varratni, ami a hétköznapok során nem látható. Ezen a munkáltató nem találhat fogást, mert nem kell róla beszámolni neki.


Takács Gabriella, 2014. június 6.

 

« Összes hírünk