Fel-felbukkannak a sajtóban történetek olyan egyetemista diáklányokról, akik korábban szexmunkásként keresték meg a tanulmányokhoz, az albérlethez vagy a kényelmes életvitelhez szükséges pénzt. Vannak, akiknek sikerül kiszállni ebből a világból és a hagyományos álláspiacon próbálkoznak. Milyen esélyekkel?

Álláskeresés szexmunkás múlttal - nem leányálom

Ő még időben ki tudott szállni. Talált egy hirdetést egy cégnél, amelyben érettségizett munkatársakat kerestek. Jelentkezett, fel is vették. Azóta eltelt néhány év és még mindig ugyanott dolgozik. Szerencséje volt, hogy sikerült megtalálnia a hétköznapi munka világába vezető utat. Nem volt könnyű dolga, mert már belépésekor előkerült az internetről néhány fotója. "A férfi kollégáim gyakran azt hitték, mindenre kapható vagyok, ami sok félreértést szült."


Van előítélet a munkaadókban


Igen kockázatos egyetem/főiskola előtt vagy az ottani tanulmányok ideje alatt szexmunkából élni és ezt mindössze fiatalkori botlásként felfogni. A cégek ugyanis korántsem ennyire engedékenyek ebben a témában. Magyarországon volt már rá példa, hogy a korábbi, egyetemi tanulmányok alatt végzett szexmunka miatt bocsátották el később a munkavállalót.


Az internetről nehéz a múltat eltüntetni


”Több ilyen esetről tudunk, de még több hasonló eset lehet, ami ki sem derül – ám eddig mindössze egyetlen, korábban szex-munkásként dolgozó nő vitte perre az ügyét és ő is sikertelenül. A hölgy az ügy kipattanásakor már egy éve egy vidéki kisváros bankjában dolgozott, nem volt semmi probléma a munkájával. Egy ”jóakarója” mégis megtalálta korábbi, őt még egyértelműen szexmunkásként ábrázoló képeit a neten. A cégnél főnöke kérdőre is vonta az ügy kapcsán. Elétette a fotókat és a nő nem is tagadott semmit - aztán el is bocsátották, persze teljesen más indokkal”- hozott példát Földi Ágnes, a Szexmunkások Érdekvédemi Egyesületének vezetője. Az elbocsátott nő ezután másik városba költözött és újból elhelyezkedett egy cégnél. Amennyire lehetséges volt, igyekezett korábbi életvitelének kompromittáló képanyagait eltüntetni az internetről. Ez persze korántsem biztos, hogy elegendő óvintézkedés - így aztán a mai napig is attól retteg, mikor bukkan fel a színen valaki a múltjából.


A személyzeti tanácsadó is idegenkedik


”Őszintén szólva, én sem szívesen alkalmaznék a munkahelyi csapatomban egy ilyen előélettel rendelkező pályakezdőt. Egy egyetemista vagy főiskolás fiatal nőtől már elvárható olyan stabil értékrend, hogy ne a prostitúcióban keresse a megoldást az albérlet kifizetésére, a diákévek finanszírozására. Mindig vannak diákmunkák, továbbá jó tanulmányi eredménnyel már elérhető ösztöndíjak. Ezekből - még ha nem is fényűző módon - már megoldható egy elfogadható szinten a diákévek finanszírozása”- magyarázza Katona Izabella, a Human Matrix Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója. A HR-szakember már csak ezért is súlyos tévedésnek tartja azt a média által egyre gyakrabban sugallt képet, hogy a ”diáklányoknak nincs más megoldás a tanulmányaik finanszírozására.”


Fizetésemelésért is hajlamosak bevetni


A diákkorukban szexmunkából élőknek múltjuk pszichológiai hozadékaival sem lesz könnyű megbirkózniuk - nemcsak a későbbi álláspiaci nehézségek miatt. Egyrészt, normális társkapcsolatot létesíteniük is sokkal nehezebb lesz – másrészt nem kizárt, hogy továbbra is a pénzkereset ”könnyebb” módját választanák. ”Ha egy fiatal személyiségszerkezetébe az épül be, hogy a szex pusztán pénzért adható-vehető árucikk, akkor nem kizárt, hogy a későbbi munkahelyi problémamegoldás során is ezekhez a viselkedésmintákhoz folyamodik majd. Így máris nagyobb lehet a munkahelyi prostitúció esélye a karrier építése során, például a fizetésemelés, az előléptetés reményében”- magyarázza Dr. Petróné Hajdú Orsolya pszichológus.


Takács Gabriella, 2012. május 21.


Kövesse híreinket, friss állásainkat facebook-oldalunkon.

 

« Összes hírünk