Az idei érettségizők az írásbeli próbatételen már túl vannak. A júniusi szóbelik után pedig lesznek olyanok, akik nem tanulnak tovább egyetemen, főiskolán. Milyen utak kínálkoznak érettségi bizonyítvánnyal? Mit ér egyáltalán az érettségi az álláspiacon?

Álláskeresés frissen érettségizettként

A nyelvtudás fontos igazán


Tesztünk következő állomása - már telefonon - egy budapesti építőipari cég. Az interneten hirdettek és titkárnőt keresnek - lehetőség szerint minél előbb. "Természetesen nem gond, ha az új kolléganőnek csak érettségije van - amennyiben a munkavégzéshez szükséges szinten beszél angolul és németül"- tudjuk meg a cég egyik munkatársától. Egy másik, pénzügyi termékeket értékesítő cég ugyancsak asszisztenst keres. A leendő munkatársak feladata az időpontok egyeztetése és a háttéradminisztráció lesz. "Egyáltalán nem gond, ha nem diplomás a pályázó"- summáznak röviden a telefon túloldalán.


Hasonlóan nyilatkoztak egy másik, médiafelületeket értékesítő cég irodájából is, ahol sales munkatársat kerestek. "Nálunk egyáltalán nem hátrány a diploma hiánya, mert mi nem papírt várunk el a jelöltektől, hanem inkább bizonyos készségek megléte érdekel a jelentkezőinknél - az értékesítést professzionális szinten elsajátítani, érzék nélkül meg úgysem lehet."


Üzleti szolgáltató központba várják őket


Az üzleti élet egyik gyakori "előszobájában", a szolgáltató központokban, ahol külföldről befutó telefonokat fogadó ügyfélszolgálatosként, helpdesk - munkatársként foglalkoztatják a fiatalokat, sem teljesen esélytelen elkezdeni a karrier építését rögtön középiskola után. Érettségizettként több üzleti szolgáltató központban is várja a pályázókat. "Nálunk elvárás minimum egy idegen nyelv, mégpedig leginkább az angol ismerete felsőfokon. Elvileg tehát van esélye a pályázónak bekerülni a céghez akkor is, ha csak érettségivel rendelkezik, hiszen a betöltendő munkakör nem minden esetben kívánja meg a diplomát - a nyelvtudást azonban határozottan igen "- árulta el Szerencsi Lilla, a Celanese HR-vezetője.


Kulcs a nyelvtudás


Ugyanakkor tapasztalataik sajnos azt mutatják, hogy nem a végzettség és a diploma hiánya - sokkal inkább a megfelelő szintű nyelvtudás hiánya vethet gátat az elhelyezkedésnek. Szerencsi Lilla ennek ellenére úgy látja, hogy egy érettségivel rendelkező pályázó is képes lehet kompenzálni hátrányát a diplomások között, amennyiben gyors felfogású, tanulékony, ügyfélközpontú hozzáállású és jó a nyelvtudása. Ennek ellenére a hazai munkaerőpiacon még mindig ritkaságnak számít az a középfokú végzettségű pályázó, aki kimagasló szinten beszél idegen nyelvet - noha ezzel mindenképp kiemelkedhetne még a diplomás pályázók mezőnyéből is.


Annak ellenére, hogy a piac feltérképezése után kiderült, azért érettségivel sem esélytelenek a pályázók, nem tanácsos a középiskola után örökre szakítani az iskolapaddal. A már-már közhelyessé koptatott, de gyakran hangoztatott élethosszig tartó tanulás korszakában ez amúgy is illuzórikusan hatna. Márcsak azért sem, mert diploma vagy szakképzettség nélkül jól fizető munkát szinte lehetetlen megcsípni.


Au-pairként Nyugat-Európában


Elsősorban lányoknak lehet átmeneti megoldás és nyelvtanulási lehetőség, ha babysitterként egy nyugat-európai országban szerencsét próbálnak. Érdemes ismert ügynökségen keresztül próbálkozni, amelyeknek jó kapcsolatai vannak megbízható családokkal. Mesés keresetre nem lehet számítani, a néhány száz eurós zsebpénz a szabadidő eltöltésére elegendő, megtakarításra nem. A gyermekfelügyeleti munka legfőbb hozadéka azonban a nyelvtudás fejlesztése (kötelező nyelviskolába íratni az au-pairt) és az önálló, felelősségteljes munkába való belekóstolás.


OKJ-s képzések: széles a paletta


Megoldás lehet a középiskola befejezése után OKJ-s szakképzésbe bekapcsolódni. Akár munka mellett, akár főállású tanulóként. A néhány hónapos képzésektől a két éves kurzusokig árban (50 ezertől 500 ezer forintig) és szakmákban is széles a paletta. A felsőfokú OKJ-s képzés pedig a leendő egyetemi tanulmányokat ágyazhatja meg. Itt kisebb kockázattal és olcsóbban bele lehet kóstolni egy-egy szakmába.


Takács Gabriella, 2011. május 26.

 

« Összes hírünk