Állásinterjú: lássunk bele a HR-es fejébe

Ha egy helyben döcög a beszélgetés


Az interjúztató viselkedése számtalan dologról árulkodik. "Intő jel lehet az interjúztató testtartása, arckifejezése, tekintete. Ha ezek unalomról, érdektelenségről tanúskodnak, sajnos nem sok jóval kecsegtet a beszélgetés. Mint ahogy akkor sem, ha közben esetleg feljegyzéseket is készít magának, de kézmozdulatai nem tanúskodnak túl nagy aktivitásról, lelkesedésről "- ad útravalót az interjú előtt állóknak Herczku Mónika karrier-tanácsadó. Az álláskereső és az interjúztató beszélgetésének dinamikájából is világosan kiolvashatók, mi várható. Negatív végeredményre számíthat a pályázó akkor is, ha egy helyben döcög a beszélgetés. Ilyenkor a kérdező és a válaszadó között nem jön létre az összhang, képtelenek egy hullámhosszra kerülni egymással. Szinte biztosan erről van szó, ha a jelölt és az interjúztató részéről rövid kérdésre rövid válasz érkezik. Nagyban rontja a pályázó esélyeit, ha rövid, semmitmondó válaszokkal nehezíti meg a saját helyzetét. (Persze, nem kell feleslegesen fecsegni sem, az úgyis többet árt, mint használ.)


A rövid interjú nem sok jót jelent...


Fontos kulcstényező az állásinterjú hossza is. "Kvalifikált, diplomás, jelentős szakmai múltat felmutatni tudó szakembereknél, esetleg vezetői pozícióra pályázóknál akár egy órányi beszélgetés is szükséges a jelöltek minél hatékonyabb feltérképezéséhez. Pályakezdőknél a hiányzó tapasztalat miatt nyilván rövidebb ez az idő. Ám ha az interjúztató gyanúsan röviden tesz pontot a beszélgetés végére, a pályázó gyakorlatilag 100 százalékig biztos lehet benne, hogy nem az övé lesz az állás" - magyarázza Herczku Mónika.


Kizökkenni a hivatalos mederből


Természetesen sokkal egyszerűbb a jelölt dolga, ha a balul sikerült interjú után rögtön közlik is vele a rossz hírt. De ez azért ritkán fordul elő. A karrier-tanácsadó hozzátette: állásinterjún a jó kommunikátorok a nyerők. "A jelölt, aki képes az interjúztatóval folytatott beszélgetést egy kicsit kizökkenteni a hivatalos interjú jellegéből, és kötetlenebb mederbe terelni, szinte biztos lehet a sikerében. Természetesen nem kávéházi csevegésről van szó. De ha az interjúztató ennek hatására picit személyesebb vizekre evez - például egy régebbi munkahelyről, szakmai körből ismert közös ismerőst, iskolatársat, egykori kollégát - is szóba hoz, a pályázó már jó úton jár. Az ilyen párbeszéd fontos jellemzője, hogy mindkét fél aktív szereplő a beszélgetés során" - teszi hozzá a karrier-tanácsadó. A pályázó egyébként akkor is szinte magáénak érezheti a kiszemelt állást, ha a kérdező konkrét szakmai kérdésekre kíváncsi és részletekbe menően érdeklődik korábbi munkáiról.


Pozitív jelek: gyors visszahívás, iroda bemutatása...


A pályázó sikeres vagy legalábbis reményt keltő állásinterjús szereplésének persze egyéb jelei is vannak. Juhos Andrea karrier-tanácsadó, a DBM Magyarország partnere szerint a HR-osztály vagy az interjúztató ilyenkor rendhagyó módon lefaragja a következő forduló előtti várakozási időt. "A szokásos néhány nap-egy hét helyett akár az interjú napján kiértesítik a jelöltet, ha úgy érzik, megtalálták, akit keresnek." További jó jel, ha kérik a referenciákat, ha körbevezetik az irodában, bemutatják a kollégáknak és a leendő közvetlen munkatársaknak is. Sikeres állásinterjús szereplésre utalhat az is, ha az interjúztató már részletesen, konkretizálva érdeklődik arról, milyen béren kívüli juttatásokat kapna legszívesebben a pályázó. Jó eséllyel kaphatja meg a munkát az is, akinél már a hivatalos kiértesítés előtt rákérdeznek, mikor tudna munkába állni. Ugyancsak a bizalom jele, ha konkrét, aktuális munkahelyi feladatok megoldásában is kérik a segítségét. Igaz, utóbbi esetben nem árt alaposabban tájékozódni, megvizsgálni, hogy valóban munkaerőt keres-e a cég vagy csak felvételi eljárásnak álcázott, ellenszolgáltatás nélküli, ingyenes ötletbörzét akar-e tartani...Pozitiv jelek állásinterjún: • Hosszú interjú

 • Érdeklődő arckifejezés és tekintet

 • Figyelem

 • Lelkes jegyzetelés

 • Gördülékeny párbeszéd esetenként kötetlenebb elemekkel

 • Élénk érdeklődés a pályázó korábbi munkáiról és juttatási igényeiről

 • Referenciák kérése

 • Körbevezetés az irodában

 • A jelölt bemutatása a leendő munkatársaknak

 • Hamar vagy azonnali visszajelzés az első forduló után

 • A pályázó azonnali bevonása aktuális munkahelyi feladatok megoldásábaNegatív jelek állásinterjún: • Döcögő párbeszéd, rövidek kérdések és válaszok

 • Kedvetlen kérdezés

 • Kínos csend

 • Feltűnően gyors befejezés

 • Két-három hétig nincs visszajelzés


 

« Összes hírünk