Sláger a müncheni informatikai állás az IT-cégnél, az agrárvállalat vezetői utánpótlást keres, záporoznak a kérdések a kiskereskedelmi multinál. Néhány életkép a Virtuális Állásexpo (www.allas-expo.hu) második napjáról, amely péntek késő délutánig tart nyitva és amelyen 27 cég több száz állásal várja az álláskeresőket.

Állásdömping Budapesttől Münchenig - pörög az állásbörze

Angol mellett a német is kell


"8 hónapig éltem és tanultam Karlsruhéban. Társalgási szinten beszélem ugyan a nyelvet, de angolul sokkal jobban tudok. Érdekelne még az is, mit takar a meghirdetett állásokban az "informatikai segítségnyújtás", mit kell tudni hozzá? - érdeklődik a standnál egy Dávid néven bemutatkozó fiatalember. "Több pozíciónkban kell a felhasználóinknak segítséget nyújtani egyszerűbb informatikai kérdésekben - például a jelszavaik elfelejtése, programok, alkalmazások el nem indulása, stb. esetén - jön a gyors válasz az Unisys standjától. A fiatalember azt is megtudja, a sikeres pályázáshoz azért nem árt még csiszolni némettudásán. "A cég hivatalos munkanyelve az angol és a néha befutó telefonok miatt is jól kell tudni - de a német még fontosabb, hiszen a napi munkát ezen a nyelven kell majd végeznie." A pályázás első lépcsőfokában azért sikeresen megegyeznek. A cég már várja is a fiatalember önéletrajzát.


Monster Virtuális Állás börze


Nyelvtudás nélkül viszont az informatikus szekere sem fut. Hiába a lelkesedés, egy magát inkább "gyakorlatias, nem magolós" szakemberként jellemző érdeklődőt nyelvtudás hiányában itt sem biztatnak túl rózsás kilátásokkal. Az Unisys azért nem csak külföldi állásajánlatokat hozott: van még a tarsolyukban 14 másik ajánlat, például hétvégi és éjszakai műszakot vállaló IT customer service munkatárs, hagyományos beosztásban dolgozó customer service munkatárs, de még back office coordinator is. Igaz, a nyelvtudás ezekben a pozíciókban is kulcskérdés.


Privát chaten is lehet kérdezni


Számos lehetőséget tartogat a virtuális állásexpó a hosszabb távra tervező, belföldi karrierépítést fontolgatóknak is országszerte: a Bonafarm többek közt vezetőképző programokkal érkezett. Ennél a standnál is kisebb tömeg verődött össze állásajánlatokat szemezgetni és megint csak az online expó miatt nincs fárasztó tülekedés a céglogó árnyékában. Többen egyébként a négyszemközti, privát chat lehetőségét ügyesen kihasználva igyekeznek minél több információt megtudni a megpályázható állásokról.


Vezetői programra toboroz a Bonafarm


Egyébként már az állásexpón lehet jelentkezni a cég által indítandó mezőgazdasági, élelmiszeripari és informatikai vezetőképző programokra. "A program célja a fiatal, vezetői potenciállal is rendelkező szakemberek felvétele és gyorsított fejlesztése szakmai és vezetői szempontból egyaránt. A 2 éves programra felsőfokú végzettségű, legalább fél - legfeljebb 3 éves szakmai tapasztalattal rendelkező, angolul tárgyalóképes szinten beszélők jelentkezését várjuk. A program résztvevői a munka során előforduló területeken 6 hónapos rotációkban ismerhetik meg a területekre jellemző kihívásokat"- tudjuk meg a cég standjánál.


Az épp logisztikai mesterképzésre járó Péter Hatvan környékén vadászik állásra a standon. Az ő példája is bizonyítja, hogy igenis mobilis a magyar munkavállaló. Ő szívesen költözne is egy új kihívás érdekében. A jelek szerint ráadásul reménykedhet a sikeres folytatásban: a cég Nagyigmándon 2 logisztikai vezetői pozíciót is kínál.


Záporoztak a kérdések a Lidl standjánál


Számos érdeklődővel találkoztunk a virtuális állásexpó második napján a Lidl standjánál, ahol a délutáni órákban is aktívan folyik a cég és az érdeklődők közti kérdezz-felelek. "Korábban üzletvezetői beosztásban dolgoztam Budapesten. A fővárosban vagy Vácon van hasonló, megpályázható álláslehetőségük?" "Lehetséges Önöknél diákként is dolgozni? Ha igen, hogyan?" "Jelenleg van Önöknél olyan, nyitott, minőségbiztosítási pozíció, ahol hasznosíthatom jó tárgyalási készségemet is?" - záporoznak a kérdések a cég épp szolgálatot teljesítő munkatársára. "Beszerzési területen, szortiment szervezői területen van épp megpályázható pozíciónk, ami jól jöhet Önnek. ""Diákmunkára hozzánk csak iskolaszövetkezeten keresztül lehet pályázni." "Üzletvezetői pozíciónk most nincs, de eladói munka mindig van"- érkeznek a válaszok. A cég emellett azt is nyilvánvalóvá teszi, hogy a meghirdetett állások többségében feltétel a kommunikációs szintű némettudás.


27 cég várja az álláskeresőket


Az online állásvadászatnak ezzel még nincs vége: péntekig még bőven van idő a virtuális állásexpó végigjárására és a nyitott álláslehetőségek felkutatására. Ne feledjék, erre az expóra pizsamában, kávézgatva is lehet jönni, 27 több száz vár betöltésre.


Takács Gabriella, 2013. április 10.

 

« Összes hírünk