Látszólag csak egy jelmez kell hozzá, ám a Mikulássá válás ennél jóval komolyabb előkészületeket igényel. A Milulás Alapítvány tréningen képzi őket, bejutni csak ajánlás útján lehet. Milyen az ideális Mikulás és mennyit keres ezzel az alkalmi munkával?

Alkalmi munka december elején - mennyit keres a Mikulás?

Hamar kiderül, az ünnepnap önmagában még nem elegendő ok arra, hogy valaki csak úgy spontán módon Mikulássá változzon. A Mikulásnak éppúgy szüksége van bizonyos képzésekre és referenciákra, mint más szakmák képviselőinek. (Igaz, OKJ-s Mikulás-tanoda egyelőre nincs.) Halász Etelka, a Magyar Mikulás Alapítvány vezetője nem is bízza a véletlenre a Mikulások kiválasztását és koordinálását. Egyrészt a hosszú évek alatt összecsiszolódott, gyakorlott csapattal dolgozik együtt. Másrészt újoncként bekerülni csakis ajánlás útján lehet.


Kell krampusz, manó és hótündér is


A "szezon" kezdete előtt 2 hétvégén át tart a gyermekek kedvenceinek szakmai felkészítése, mivel a Mikulások zöme civilben teljesen hétköznapi, dolgozó ember. "Egy szezonban átlagosan 15 Mikulással dolgozunk. Az időnként a kiegészítő személyzet bőrébe bújókkal - krampuszokkal, manókkal és hótündérekkel - már 40-50 fősre bővül a csapat létszáma"- magyarázza Halász Etelka.


Családszociológiát és pszichológiát is tanulnak


A kétnapos képzésen a feladatra vállalkozók alaposan elmélyednek a Mikulás-etikett rejtelmeiben, elmélettel és szituációs játékokkal egyaránt. A felkészítő tréningeken dióhéjban szóba kerül a szülők és a gyermekek pszichológiája és egy kis családszociológia is. Ezekre kifejezetten a családok otthonába látogató Mikulásoknak van szükségük. Emellett külön blokkok foglalkoznak a hiteles viselkedéssel, a makulátlan öltözködéssel és a szerep tökéletes megformálásával - de még azzal is, miként mozogjon a Mikulás a jelmezben, és hogy viselje megfelelően hófehér szakállát.


Kivillanó zokni, karóra és bátortalanság - mind szarvashiba


Egy szó, mint száz, a Mikulásnak minden szempontból tökéletesnek kell lennie, máskülönben sérülhet a gyermekek bizalma és máris oda a nagy találkozás varázsa. "A Mikulásnak valóban 100 százalékig tökéletesnek kell lennie, méghozzá az orra hegyétől a csizmája sarkáig, megjelenésében, fellépésében, gesztusaiban, beszédstílusában egyaránt. A 98 százalék náluk sajnos nem elegendő, mert a Mikulásoknál épp a 2 százaléknyi hiányosság a legszembetűnőbb. Nagyon illúzióromboló lehet például a piros köpeny alól kikandikáló fehér ing - a jelmez alatt mindenképp pirosat kell viselni - a bokavillantó szürke vagy színes zokni, a csizma helyett viselt cipő vagy épp a Mikulásköpeny ujja alól a csuklónál kivillanó karóra"- sorolja a látványosabb esztétikai buktatókat az alapítvány vezetője.


Hangosan, bátran és tisztán beszél


Az összbenyomás sava-borsaként a Mikulás beszédstílusa is megkerülhetetlen. Hangosan, bátran, tisztán kell ejtenie a szavakat. Otthonosan kell mozognia a szerepben, nem eshet ki belőle és zavarba jönnie sem szabad, különben oda az élmény és könnyen felemásra sikerül a produkció. Emellett fel kell készülnie a családlátogatás pszichológiai hatásaira is. "A Mikulások a legkülönfélébb családi hátterű gyerekekhez látogatnak el. Érzelmileg telített programra kell felkészülniük, mert a családok óhatatlanul is beavatják őket egy kicsit az életükbe, amikor megosztják velük a megajándékozandó gyerekekkel kapcsolatos információkat - például azt, hogy hogy tanul vagy viselkedik, milyen helyzetben volt jó és hogy "miért érdemli meg" az ajándékokat."


6-8 ezer forintot hoz egy fellépés


A mai profitorientált világban még a rénszarvas szánja sem röppen ingyen. Így aztán ajándékokban gazdag utasainak is megvan a maguk alkalmankénti tarifája. Egy kétgyermekes család házi, kizárólagos mikulásünnepére alkalmanként átlagosan 20 ezer forintért száll ki a Mikulás. (A Mikulás fellépti díja általában ennek 30 százaléka/alkalom, azaz 6600 forint.) Egy nagyobb lélegzetvételű kiszállás - például azonos helyszínen, de egy nagyobb család összefogásával, több gyermekük részére megtartott mikulásünnepre, vagy épp egy óvodai csoportnyi gyerekére már alkalmanként 25 ezer forintért jön a Mikulás és további 10 ezerért a krampusz, a hótündér és a manó. A Mikulás fellépti díja ebben az esetben alkalmanként 8300 forint, míg a segítők alkalmanként átlagosan 1100 forintot kapnak.


Így keresik a családok a Mikulásokat


Akadnak viszont a világhálón olyan Mikulásokra vadászó megrendelők is, akik a versenyszférához hasonlóan top secret-ként kezelik a várható tarifákat és "alkalombéreket." Kérnek viszont levélben bemutatkozást és fizetési igény megjelölését az elvárásuk szerinti, 20-65 év közötti férfitől, akit december 5-7 között kívánnak alkalmazni a feladatra. Mások már ennél is tovább mennek: ők kifejezetten saját (!) ősz szakállal rendelkező, lehetőleg civilben is gyermekekkel foglalkozó, gyakorló nagypapát keresnek a feladatra. Jelentkezés természetesen csak fényképes önéletrajzzal…


Takács Gabriella, 2012. december 4.

 

« Összes hírünk