Már több mint 5 éve él nálunk és hosszútávra tervez. Lenyűgözi a magyarok áldozatkészsége és precizitása a munkában, de a pesszimizmusunk letaglózza - és az is meglepi, hogy a magyarok jókedve gyakran az évszakokon múlik. Így lát bennünket egy Magyarországon dolgozó külföldi.

A sombrerótól a gulyáslevesig: Mexikóból költözött Budapestre a Celanese szakembere

A most 31 éves Santiago Mexikóból érkezett Magyarországra kicsivel több, mint 5 évvel ezelőtt. Hazájában a Monterrey - beli Instituto Technológico y Estudios Superiores egyetemi képzésén folytatott tanulmányokat majd diplomázott gazdasági és üzleti területen. Mexikóban elsősorban pénzügyi területen dolgozott a bankszektorban és a termelőiparban-Magyarországon már a Celanese - nél a cég üzleti elemzőiből és tervezőiből álló szakmai team vezetője. ”Korábban egy másik vállalat állásajánlata miatt jöttem Budapestre, de az első perctől kezdve nagyon jól érzem magam itt, a magyar fővárosban.”  Santiago egyébként magánéleti szempontból is megtalálta a számítását Magyarországon. ”A feleségem is magyar: így az egyik legfontosabb motivációm minél alaposabban megismerni a családi, kulturális gyökereket és megteremteni a családom számára a lehető legjobb körülményeket.”


Monterrey


Elképesztően önzetlenek és precízek vagyunk a munkavégzésben


Rólunk, az élet legkülönfélébb területein megforduló magyarokról is zömében pozitív tapasztalatokat szerzett. ”Ahogy tapasztaltam, a magyar emberek nagyon önzetlenek - így adott döntéshelyzetben, minden további nélkül képesek alárendelni saját érdekeiket a közösségnek. Szimpatikus az is, hogy nagyon megbecsülik és kulcsfontosságúnak tartják a tudást, amelyet örömmel meg is osztanak a kollégáikkal, de akár másokkal is. Segítik egymást minden lehetséges módon. Ráadásul lelkiismeretesek is. A magyar munkavállalók emellett nagyon precízek, minden lehetséges kört megfutnak annak érdekében, hogy a lehető legtökéletesebben hajtsák végre a rájuk bízott feladatokat.”


Pesszimista nemzetként szinte ragaszkodunk a napi ”rosszkedv-adagunkhoz”


Az optimizmus viszont nem tartozik épp az erősségeink közé - a magyarok pesszimizmusa sokszor nagyon lehangoló tud lenni. ”Kívülállóként gyakran úgy tűnik, mintha nem is éreznék elég jól magukat, ha valami miatt nem jutnak hozzá a ”napi rosszhír-adagjukhoz.”  A fiatalember emellett úgy vette észre, hogy még az évszakok és az időjárás is jócskán rányomja bélyegét a magyarok temperamentumára. ”Elképesztő, de olyan, mintha nyáron és télen két teljesen különböző fővárosban rónám az utcákat - míg nyáron csupa kedves, vidám, mosolygós, tarka ruhába öltözött emberrel futok össze, a tél, a hideg itt valahogy még a mosolyt is lefagyasztja az emberek arcáról.”


Budapest


Turistaként is otthon érzi magát nálunk a pénzügyi szakember


A mexikói fiatalembernek egyébként nemcsak a multinacionális vállalati környezetben dolgozó munkavállaló, hanem az épp szabadidejét töltő, kedélyesen kirándulgató turista szemüvegén keresztül is szimpatikus Magyarország. ”Az ország csodálatos, a látnivalók, a tájak is páratlanok. A városban rengeteg a programlehetőség - de finomak a magyar borok és az ételek is nagyon ízletesek. Emellett az ország elhelyezkedése is szerencsés. Innen minden könnyen megközelíthető, nem kell elviselhetetlenül nagy távolságokat megtenni, ha például más országba szeretnénk utazni. És persze a magyar nők is csodaszépek, mit mondhatnék még?” - summáz és búcsúzik az olvasóktól kissé celebes fordulattal a Mexikóból érkezett pénzügyi szakember.


Takács Gabriella, 2013. július 24.

 

« Összes hírünk