Akadnak, akik a nyári szabadságolások alatt szeretnének bizonyítani, és távol lévő kollégáik helyettesítése alatt maximumot teljesítve építenék karrierjüket. Ám a fejvadászok úgy látják: nem érdemes a pihenés, a feltöltődés időszakát feláldozni a karrier oltárán. Ezzel szemben a pályakezdők sokat profitálhatnak a nyári helyettesítésekből. A szabadságolás helyett teljes erőbedobással végzett munka inkább káros, mintsem hasznos. Nem garantálja az előmenetelt, sőt, inkább veszélyeket rejt magában. A fáradt, túlhajtott dolgozó nagyobb eséllyel hibázik, hosszú távon pedig motiváltságát is vesztheti - véli Balázsy Krisztina, a Grafton fejvadász cég vezető tanácsadója.

A pályakezdők sokat profitálhatnak a nyári helyettesítésekbőlA szabadság alatti munkavégzés, helyettesítés inkább a teljesítménybérben dolgozók számára jelenthet előrelépést: ők kollégáik távollétében a megszokottnál jobban kereshetnek. Ám az ügyfélszolgálati területeken dolgozókat ebben az időszakban biztosan nem kecsegteti előrelépési lehetőség: csak az egy főre jutó munkaterhek növekednek meg.


A cégek is kötelezik a szabadságra a munkavállalótA nyári pihenést egyre több munkáltató fontosnak tartja a későbbi hatékonyabb munkavégzés miatt. "Sok munkáltató kötelezővé teszi a dolgozók számára legalább az előírások szerint minimálisan járó két hetes szabadság kivételét"- teszi hozzá Balázsy Krisztina.


A helyettesítés beugrókkal is megoldhatóA hosszú szabadságolások, távollétek miatt azonban egyre több cég alkalmaz határozott idejű helyettesítőket néhány hónapos munkaszerződéssel. A tanácsadó szerint a nyári szabadságolások alatti munkavégzésből a direkt ezzel a céllal foglalkoztatott helyettesítők - a "beugrósok" - sokat profitálhatnak.


A helyettesítésből munkakapcsolat is lehetA helyettesítés időszakára határozott idejű szerződéssel felvett munkatársak számára az egyes cégeknél eltöltött idő jó alkalom saját munkastílusuk felmérésére. "Az ideiglenesen ott dolgozó megtapasztalhatja, milyen a munkakörnyezet, a cégprofil, kikkel kell együtt dolgoznia és milyen munkastílusban érzi magát leginkább otthon."A helyzet másik nagy előnye: a beugróként alkalmazott munkatársat kölcsönös elégedettség esetén meg is tarthatják a cégek. Mindemellett a helyettesítéssel töltött idő az önéletrajzban szakmai tapasztalatként is feltüntethető. Ebből pedig a viszonylag kevés szakmai tapasztalattal és referenciával járó fiatalok profitálhatják a legtöbbet.


Csak nyerhetnek a nyári helyettesítéssel


Bölcskei Mónika, a Be Wise személyzeti tanácsadó cég ügyvezető igazgatója úgy látja: azok a munkáltatók, akik alkalmazottaiktól a szabadság mellőzését, és a megállás nélküli munkát várják el, hosszú távon inkább rombolnak, mint növelik a hatékonyságot" A rövid távú sikerek kikényszeríthetőek az alkalmazottakból. A hosszú ideig fel nem használt pihenési idő azonban rontja az alkalmazottak teljesítményét.


A szabadságot feltöltődésre kell fordítaniAz elmulasztott kikapcsolódást ugyanakkor a hatékonyság és a kollegiális kapcsolatok is könnyen megsínylik" - teszi hozzá. A Be Wise ügyvezetője azt tanácsolja a munkavállalóknak: maximálisan használják ki a szabadságot regenerálódásra, feltöltődésre, pihenésre, hogy a szünet után aktuálissá váló projekteket újult kedvvel és erővel kezdhessék el.


A frissdiplomások csak nyerhetnek a nyári helyettesítésselBölcskei Mónika ugyanakkor azt is fontosnak tartotta megemlíteni: frissdiplomásként, pályakezdőként kifejezetten hasznos lehet átvenni a stafétabotot a távollévő kollégáktól. " A pályakezdők számára ez inspiratív helyzet, megváltozott körülményekkel, új munkakörrel, feladatokkal és felelősséggel. A vezetők távolléte szintén jót tehet a pályakezdők nyári helyettesítésének. Így kisebb nyomás alatt, kevesebb felelősséggel, mégis éles helyzetekben, konkrét feladatokkal rázódhatnak bele a munka világába."

 

« Összes hírünk