Sorozatunkban röviden és tömören össszefoglaljuk az állásra pályázás során felbukkanó leggyakoribb hibákat. Ezúttal az állások felkutatása kerül terítékre.

A legnagyobb pályázási hibák (2.) – állás keresése

1. Titkolni az keresést
Állást keresni nem szégyen. Sokan azonban inkább így élik meg ezt az állapotot. Bátran kérjünk segítséget ismerőseinktől a közösségi oldalakon, telefonon vagy baráti találkozások alkalmával. Beszéljünk erősségeinkről és céljainkról egyaránt. Minél többen tudnak álláskeresésünkről, annál nagyobb eséllyel jöhet valamilyen irányból segítség. Ha meglévő munkahelyről szeretnénk váltani, akkor nem árt az óvatosság, főleg a kollégák körében és a közösségi médiában.


2. Kevés csatornát használni
Érdemes felmérni, hogy az adott szakterület állásait milyen csatornán hirdetik meg. Például a médiában a megüresedő pozíciók többnyire személyes ajánlással találnak gazdára. Mérnöki, informatikai, értékesítői, logisztikai, idegen nyelvi ügyfélszolgálati munkákat állásportálokon hirdetnek meg. Vezetői kereséseket fejvadász cégek bonyolítanak. Fizikai munkáknál hatékony lehet az állami munkaközvetítő kirendeltség felkeresése, a helyi lapok hirdetéseinek olvasása vagy egyszerűen a munkaadó személyes felkeresése. Ha ismerjük a szóba jöhető cégek körét, akkor felmehetünk a weboldalukra. Ha van karrier szekciójuk, akkor ott az aktuális hirdetéseik is olvashatóak. Állásportálokon a pályázás mellett CV-nket is elhelyezhetjük az önéletrajzi adatbázisban.


3. Csak foglalkozás szerinti keresni
Ha valaki közgazdász diplomát szerzett és „közgazdász” pozíciónevet keres a hirdetésekben, akkor rendkívül kevés találatra bukkan. Ez legfeljebb a hirdetés „Elvárások” részében szerepel. Érdemes akár szakember bevonásával a szóba jöhető pozíciókat feltérképezni. Például újságírói diplomával és nyelvtudással alkalmas lehet az ember PR, sales support, kommunikációs munkatárs, content manager, idegen nyelvű ügyfélszolgálatos pozícióra is.


4. A szűk lakóhelyen keresni
A modern álláskereső egyik fő ismérve a földrajzi rugalmasság. Aki csak a saját városában keres, eleve behatárolja lehetőségeit. Elképzelhető, hogy egy nem távoli településen akad megfelelő munkára, ahol anyagilag támogatják a bejárást vagy az albérleti díjat.


apply here


5. Nem pályázni egy-két feltétel hiánya miatt
A munkaadók hajlamosak arra, hogy az álláshirdetésben a tökéletes jelöltet keressék. Akadnak álláskeresők, akik egy-két feltétel nem teljesítése miatt eleve nem adják be anyagukat. Általában érződik egy hirdetésből, mi az, ami igazán fontos (például szakirányú diploma, nemzetközi cégnél a nyelvtudás). Ha például nem minden felsorolt számítógépes programot ismerünk, ha három helyett két év iparági tapasztalatunk van, pályázzunk bátran.


6. A kérdéses pontokat nem tisztázni
Ha az álláshirdetésből valami nem érthető, keressük bátran telefonon az állás kiíróját és tisztázzuk a részletet (például a munkavégzés helye, rész- vagy teljes munkaidő, alkalmazotti vagy vállalkozói jogviszony stb.). Ezzel elkerülhetjük a félreértéseket, és jobb pályázati anyagot tudunk összeállítani.


7. A pályázat elküldése után leállni
Akadnak álláskeresők, akik egy-egy pályázat beadása után leállnak a kereséssel. Válaszra várnak, ami vagy egyáltalán nem érkezik vagy elutasító. Így viszont heteket veszítenek. Az álláskeresés legyen folyamatos, csak akkor álljunk le vele, ha már a munkaszerződést aláírtuk.


 

« Összes hírünk