Az Európa-szerte riasztó fiatal munkanélküliség idején még fontosabb minél korábban megalapozni a karrierépítést. A GE a Nyíló Világ tehetséggondozó programmal formálná a fiatalok szemléletét, míg a Gundel Károly Szakképző Iskola helybe szervezett állásexpóval és Munkaerő-piaci Táborral segíti azokat a fiatalokat, akik az EU álláspiaca helyett inkább itthon maradnának.

A karrierépítés a középiskolában kezdődik

Lányokat vonzanának műszaki területre


A hazai munkaerőpiacon még mindig égető a mérnök, - és az informatikushiány, szinte minden korosztályban. A Nők a Tudományért Egyesület a cégek elvárásaira reagálva, ennek orvoslására indította a Lányok Napja programot, melynek során fiatal, a pályaválasztás küszöbén álló - pár év múlva vagy akár jövőre - érettségiző lányokhoz hoznák közelebb a természettudományos és műszaki pályákat. Méghozzá olyan céges nyílt napokkal, ahol a fiatalok betekintést nyerhetnek egy-egy cég mindennapjaiba, megnézhetik belülről a gyárakat, üzemeket és feltehetik az őket foglalkoztató kérdéseket az adott téma mentorának. (Az eredetileg az USA-ból indult kezdeményezés Európában bő 10 évre tekint vissza, itthon még most bontogatja szárnyait.) Idén tavasszal is fogadták a diákokat, előzetes regisztráció alapján.


Fontos szempont a munka-magánélet összeegyeztetése


Nem minden kezdet könnyű, ám a részeredmények már most bíztatóak. "Tavaly még gyakran panaszkodtak a diákok, hogy több cégtől csak száraz reklámelőadásokat hallgathattak végig, de idén már lényegesen jobban alakult a rendezvény. A tavaszi programra 250 iskola 1800 tanulója jött és 48 cégnél tehették fel kérdéseiket. Felmérésünk szerint idén 10-ből 9-en kifejezetten hasznosnak találták a programot és a résztvevők egyharmada nem kizárt, hogy valóban valamilyen műszaki pályát választ majd hivatásául a jövőben"- mondta el a rendezvényen Dr. Groó Dóra, a Nők a Tudományért Egyesület elnöke. A jövőre érettségiző Tauber Pálmának is tetszett a rendezvény. "Én eleve hasonló területre terveztem a továbbtanulást, de a program ezt csak jobban megerősítette bennem." Tapasztalatai szerint a résztvevők leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy összeegyeztethető lesz-e majd leendő munkájuk a magánéletükkel. A most is komolyabb műszaki érdeklődéssel rendelkező fiatalok már az elkövetkezendő évek várható technikai trendjei iránt érdeklődtek a cégeknél.


Nemcsak hallgat, hanem problémákat is felvet az ideális diák


Szintén a fiatalok korai tehetséggondozását és időben elkezdett pályaorientációját tartja a megfelelő iránynak Szabó Eszter, a GE Corporate kommunikációs igazgatója. A szakember szerint a vállalat tehetséggondozó programjának egyik legfontosabb eleme az útkereső fiatalok szemléletének formálása. "A siker sosem automatikus. Még a legjobb cég is pusztán egy keretrendszer - a fejlődés mindig a keretek között otthonosan mozgó, proaktív szemléletű munkatársaknak köszönhető. A közoktatásban ezzel szemben nagyon egyoldalú a tanár-diák kapcsolat: a tanár tanít, a diák pedig rendszerint csak hallgat és bólogat. A vállalati tehetséggondozó programok azért is fontosak, mert itt a diák megtanulhatja, hogy a karrierépítés érdekében tudnia kell problémákat felvetni, kérdezni és hatékonyan ki kell aknázni a program alatt, a vezető által személyesen rá szánt időt. Ezekre a készségekre a munkahelyi mindennapokban is nagy szükség lesz majd"- magyarázza.


Vendéglátóipari szakközép: csak vészmegoldás?


A tehetséggondozás és az ígéretes fiatalok felkutatása nem csupán a multinacionális vállalatok számára kihívás: a téma a vendéglátó-ipar szereplőinek is komoly fejtörést okoz hosszú évek óta. "Gyakori tapasztalat, hogy a fiatalok csak 3 dolgot nem tanultak meg a középiskolába kerülés előtt: írni, olvasni és számolni. Amire 8 éve 3-ast adtam, arra ma már 5-öst vagyok kénytelen"- fogalmaz hangjában némi keserű éllel Kovács László, a Gundel Károly Szakképző Iskola szakmai igazgató-helyettese.


Pedig versenyképes szakma


Még mindig jellemző, hogy sokan minden mindegy alapon, utolsó mentsvárként választanak valamilyen vendéglátós képzést a 8 általános befejezése után. Nem így a tényleg tehetséges vendéglátó-iparisok - akik viszont Magyarország uniós tagsága óta az első adandó alkalommal Nyugat-Európa felé veszik az irányt."Nálunk is van franciaországi ösztöndíj-program, ahol a fiatalok 1 éven át tanulhatnak kint, 1 hónap munka, 1 hónap iskola" felosztásban. Ez nagyon jó szakmai gyakorlati lehetőség-de az eddigi résztvevők közül senki nem jött haza. Inkább Franciaországot választották."


Az intézmény azért a maga részről mindent igyekszik megtenni a hazai utánpótlásért."Szervezünk munkaerő-piaci tábort állásinterjúra felkészítéssel, álláskeresési ismeretekkel: emellett saját intézményi állásbörzénk is van. Ide üzleties öltözetben küldjük a diákokat a cégekkel való kapcsolatfelvételre - aki ügyes, ezeken az állásexpókon szinte biztos talál szakmai gyakorlati helyet, sőt, kis szerencsével, később munkahelyet is. "


Az NMH (Nemzeti Munkaügyi Hivatal) által nyilvántartott legkeresettebb szakemberek:
Adótanácsadó
Könyvelő
Kontroller
Mérnök
Statisztikus
Informatikus
Technikus
Karbantartó
Eladó
Pénztáros


Takács Gabriella, 2013. június 12.


 

« Összes hírünk