Júliusban zajlott Budapesten a GE Information Technology Leadership Program kéthetes képzése a Corvinus Egyetemen. Ez egy kétéves informatikai vezetői utánpótlásprogram, amelyen több mint 20 ország közel 160 vezetőjelöltje vesz részt. A jelentkezés folyamatos, a túljelentkezés óriási. A budapesti képzésen érdeklődtünk a programról, a bejutási esélyekről.

A jövő vezetőit tréningezte a GE Budapesten


Máll Dániel az első percektől kezdve otthonosan mozog a programban: a mérnök-informatikus végzettségű fiatalember végre úgy érzi, most kedvére lubickolhat a tesztreszabott szakmai feladatokban. Igaz, a multik világa eddig sem volt ismeretlen a számára... Ám korábbi munkatapasztalatai során nemigen volt alkalma megtapasztalni azokat az inspirációkat, amelyek a mostani programban nap mint nap adottak számára.

Nem látta munkája értelmétMáll Dániel


"Korábban bő másfél évet töltöttem egy elég jónevűnek számító multi csapatában IT-sként: de sajnos nem azt kaptam ott, amit vártam. Zavart például az a szemléletmód, hogy minden feladathoz csak utasításokat és határidőket osztogattak a vezetők, indoklás nélkül - de sosem lehetett pontosan tudni, mi az elvégzendő feladat célja és hogy mi, miért történik épp. Én viszont nem szeretek úgy dolgozni, hogy nem látom a feladat értékét és értelmét. A másik zavaró pont az előző munkámban a management-szemlélet teljes hiánya volt: annyira csak a technikai-szakmai részletekre koncentráltunk a munka alatt, hogy semmit nem tanultunk arról, hogyan lehet hatékonyan projekteket szervezni - irányítani - vezetni. Na, ez az, ami a GE ITLP programjában már egész másként van. Itt nemcsak szakmai mentorunk, hanem konkrét feladataink vannak, ahol élesben érkeznek a kihívások - de a mentorálás mellett azonnal korrigálják is, ha valamiben esetleg tévedünk, így bátrabban lehet "feszegetni a határokat."


A teljes csapat a Dunán


Turbinákhoz készít IT-s alkalmazást

Dániel azt is pozitívumként értékeli, hogy a résztvevők nem szimulált vagy alibi-feladatokon, hanem valós, "tétre menő" projekteken dolgozhatnak. "Most például turbinákhoz készítünk IT-s alkalmazásokat és applikációkat, direkt manageri felhasználásra." A fiatal mérnök szerint a program során építhető kapcsolatrendszer is aranyat ér - mint ahogy az is, hogy mindennap nemzetközi környezetben használhatja és bővítheti az angoltudását. "A projektek során olyan elismert GE-s nemzetközi felsővezetőkhöz lehetek "bejáratos", akikhez átlagos munkavállalóként ritkán juthatnék be, ha egyáltalán. Ráadásul mindig is angolnyelvű munkakörnyezetre vágytam: ez már akkor is felmerült, amikor még csak nyaralni jártam külföldre."

Mi alapján választ a GE a pályázók közülA résztvevők így akár életre szólóan megalapozhatják a karrierjüket: ám a túljelentkezés miatt erős versenyre számíthatnak a pályázók. Épp ezért a diploma, a szükséges szakmai háttér és az angoltudás mellett a vezetőjelöltek "mozgatórugóit" is figyelembe veszik a kiválasztásnál.
"A mély, alapos szakmai háttérismeretek megléte mellett a jelöltek motivációit is alaposan átvizsgáljuk. A kreativitás, a vállalkozó szellem megléte mindenképp pluszpontot ér - éppúgy, mint a saját vállalkozói tapasztalat vagy a részvétel akár egy-egy formálódó start-up projektben vagy IT-fejlesztésben. Fontos a nyitottség, az érdeklődés, és a tettrekészség. És persze az is, hogy a jelöltben legyen tűz, legyen belső igénye valami pluszra a hétköznapi munkavégzésen túl is"-mondta el Paál Laura, a GE ITLP program regionális vezetője, hozzátéve: lehet, hogy szigorúnak hangzanak ezek a követelmények.


Paál Laura


Nem fénymásolnak az új gyakornokok

Ám cserébe nem fénymásolást-kávéfőzést-passzív irodai időtöltést kínálnak, hanem tényleges vezetői karrierre készítenek fel, profi nemzetközi környezetben. "A leendő IT-vezetők évente 5 hetet töltenek elméleti képzéssel, tantermi környezetben: ebből három hetet az USA-ban részben az Indiana University-n, kettőt pedig Budapesten. Emellett folyamatosan jelen vannak a GE nemzetközi cégeinél, mentor közreműködésével az éppen folyó projekteken dolgozva."

Takács Gabriella, 2015. július 31.

 

« Összes hírünk