Visszajelzés elmaradása, elhúzódó kiválasztás, titkolózás a várható fizetésről. Álláskeresők ezrei haragszanak ezek miatt a HR-esekre és fejvadászokra. Pedig ha az okok mögé nézünk, láthatjuk, nem rosszindulatból cselekszenek így. Csupán ők sem gépek, hanem esendő emberek és a gazdasági körülmények is folyamatosan változnak.

A HR-es mint közellenség? - itt a cáfolat

A fejvadászok és személyzeti tanácsadók által kínált állások egy részénél figyelhető meg, hogy a hirdetés szövegéből, de gyakran még az első interjún sem derül ki, mely cég keres új munkatársat. Ám a pályázótól makulátlan önéletrajzot és az interjúkon részletes bemutatkozást, továbbá talpraesettséget és kreativitást várnak. A kezdeti titkolózás azonban többnyire nem a személyzeti tanácsadók elvárása, hanem a a megbízó cég kívánságára történik. Sokszor a versenytársak miatt nem kívánja nyilvánosságra hozni, hogy éppen új központot, gyáregységet, részleget nyit, ahová új embereket toboroz vagy éppen vezetőváltás előtt áll.


Az adatok védelme más, kényes szempontok miatt is fontos lehet. Nemrégiben egy neves nagyvállalat vezető pozícióba keresett új munkatársat. A hirdetés szövegezése, és a benne feltüntetett cégnév alapján azonban magára ismert az a még ott dolgozó vezető is, akinek a helyére már keresték az új munkatársat. A sértett nem is tétovázott sokat: hamisított a kiírásnak mindenben megfelelő önéletrajzot, hogy aztán álnéven kifaggathassa a toborzókat, vajon tényleg az ő helyére keresnek-e új embert. Ez az eset az összes résztvevőjét kellemetlenül érintette – mindenki jobban járt volna, ha a hirdető neve inkább homályban marad.


A fizetésről pedig azért nem beszélnek a kiválasztás elején, mert sok esetben egyéni alku eredménye. A cég nem akarja magát olyan helyzetbe manőverezni, ahonnan nehéz visszalépni.


Elhúzódó toborzás és lassú ügyintézés


Az álláskeresők részéről gyakran megfogalmazott panasz a HR-munkatársak, a személyzeti tanácsadók felé a pályázási folyamat ”elhúzása”, annak ”tudatos” kitolása. Ilyenkor általában lassúsággal, időnként még részrehajlással is vádolják a HR-tanácsadókat - noha a kép a valóságban azért ennél jóval árnyaltabb.
Nemrégiben például egy finn cég keresett gyártelepére üzemvezetőt, ügyvezető igazgatót - ám elhalasztották a nyitást. Arra is volt példa, hogy egy ismert személyzeti tanácsadó iroda régóta futó, értékesítési vezetőt kereső megbízását mondtak vissza azzal az indokkal, hogy inkább a megbízó ismeretségi körén belül oldották meg a problémát. A menet közben adódó problémák így nem okvetlenül a HR számlájára írhatóak - őket is gyakran érik kellemetlen meglepetésként a visszavont keresések, a váratlan gazdasági nehézségek miatt meghiúsuló, új beruházások, pozíciónyitások, amelyekre új munkatársakat kerestek volna.


A visszajelzések késlekedése vagy elmaradása


A legtöbb álláskereső rossz néven veszi, ha a CV elküldése után késik - rosszabb esetben még el is marad - a visszajelzés. Ilyenkor jellegzetes álláskeresői reakció közönnyel, nemtörődömséggel vádolni a HR-t, az interjúztatókat. Nem árt azonban tudni: a válság és a szűkülő álláspiaci lehetőségek jócskán felduzzasztották az álláskeresői létszámot - nem ritkán akár pozíciónkénti 2-3 ezer internetes megtekintés és akár néhány száz beküldött CV juthat egy-egy állásajánlatra. Pozíciónként ekkora álláskeresői létszámot már egyáltalán nem könnyű kezelni és sajnos nem is lehetséges mindenkinek válaszolni - így aztán a rostán kihullott álláskeresők legfeljebb egy-egy automatikus panelüzenettel kénytelenek beérni. Érdemes megjegyezni: amennyiben az álláskereső komolyabban érdekli a személyzeti tanácsadó céget, a pályázástól számított 1-2 héten belül azért visszajeleznek-általában akkor is, ha a meghirdetett pozíció később lesz aktuális.


Magyarázat nélkül hagyott elutasítás


Természetesen időnként arra is van példa, hogy épp a kiválasztás célegyenesében, az utolsó körben hiúsul meg az álláskereső elképzelése. Ebben a helyzetben már szokás visszajelezni az elutasítással kapcsolatban a pályázónak – sokan azonban ekkor is hiányolják a részletesebb indoklást, bővebb magyarázatot várnak a történtekre. A HR-szakemberek tapasztalatai szerint ez sokszor nem véletlenül marad el - gyakori ugyanis, hogy a pályázó sértetten, agresszív módon vagy személyeskedéssel reagál az elutasításra, és végeláthatatlan levelezésbe kezd.


A HR-es is ember


Számos álláskereső eleve előítélettel viseltetik a HR-esek és a személyzeti tanácsadó irodák alkalmazottai iránt. Munkájukat olyan szükségtelen rossznak tekintik, amely csak akadályt gördít a cég és az álláskeresők egymásra találása elé. Az érem másik oldala: nem könnyű munka az internet világában kockás füzetből kitépett, kézírással firkált ”önéletrajzokat” kézhez kapni (mert ilyenek is akadnak), nyelvtudásukról és képzettségükről nagyvonalúan füllentő pályázók ferdítéseinek utánajárni, a gazdasági helyzet és az álláspiac nehézségei miatt vádaskodó, üvöltöző embereket lecsillapítani, személyeskedő telefonokat megválaszolni.


Takács Gabriella, 2012. május 9.


 

« Összes hírünk