Nincs visszajelzés, inkompetens HR-es, érzéketlen interjúztatók. Ezekkel a panaszokkal találkoztunk leggyakrabban, amikor arra kértünk álláskeresőket, mondják el, mi nem tetszik nekik a munkaerő-kiválasztás során. Kiderült, az álláskeresőknek a semminél még az is jobb, ha elutasító válasz érkezik.

A HR-es legnagyobb hibái - pályázói szemmel

Nem tudja a munkaadó, kit keres


Nagyjából hasonló tapasztalatokat szerzett álláskeresése közben Károly is. Igaz, a vezetői pozícióra pályázó férfit inkább az interjúztatók határozatlansága hökkentette meg. "Már rengeteg csoportos állásinterjún - a szaknyelvben Assessment Center - vettem részt ennél a cégnél, számos alkalommal visszarendeltek egy újabb interjúkörre. Eközben látszott, hogy szinte semmi koncepciójuk nincsen. Miközben nekem végig a legjobb formámat kellett hoznom, ők azt sem tudták, milyen irányba halad a kiválasztás és egyáltalán, mit várnak tőlem" - panaszolja.


Életvezetési tanácsadás, mint HR-es diktátum


Gyakran viszont a fejvadászok túlzott rámenőssége ronthat a helyzeten. A külkereskedelmi és közgazdász végzettségű Évát egy ilyen szakember hozta ki a sodrából. A hölgy ugyanis az egész beszélgetés alatt úgy érzékelte, hogy a fejvadász, pusztán egy szakmai önéletrajzra támaszkodva, az íróasztal mögül jobban akar érteni az életéhez mint saját maga. "Szinte egész idő alatt azt kellett hallgatnom, miért nem vagyok elég ambiciózus, hogy nem lát egységes karrierívet az eddigi pályafutásomban. Azt mondta, végzettségem és szakmai múltam alapján már régen vezető pozícióban lenne a helyem. Hiába próbáltam elmagyarázni, hogy nem akarok vezető lenni, nekem épp az tetszett eddig a munkáimban, hogy a szakterület más és más oldaláról megközelítve dolgozhattam különféle projekteken, a legjobb kollégákkal. Értetlenkedve fogadta az érveimet" - panaszolja Éva.


Érzéketlen interjúztatók


Bosszantja az álláskeresőket, ha az interjúztatók nem veszik figyelembe egy-egy szakmai visszalépés mozgatórugóit. Egy képzettségnél alacsonyabb szintű munka elvállalásának hátterében sokszor adósság, a család rossz anyagi helyzete áll. A "túlképzetteket" sok esetben azzal az érvvel rázzák le a munkaadók, hogy hamar otthagyná a munkahelyet, nem érezné jól magát.


Nincs visszajelzés a pályázatra


Ugyancsak vörös posztó az álláskeresőknek a visszajelzések hiánya. Gyakran hónapokig sem kapnak érdemleges információt a beküldött pályázati anyagokról, a már lezajlott állásinterjúk eredményéről. Még akkor sem, ha esetleg maguk is gyakran érdeklődnek ez ügyben. A hasonló esetekben akár több tucat jelentkezőnek kiküldött, elutasító, személytelen hangvételű, sablonszöveggel megfogalmazott kör-email sem sokkal rokonszenvesebb...


Gyanúsan gyors elutasítás


Persze adódhatnak olyan helyzetek is, amikor épp a villámgyorsan érkező negatív visszacsatolás kelthet gyanút az álláskeresőben. "Irodai munkára jelentkeztem. Az interjú pár perc alatt, néhány gyors kérdéssel lezajlott. Hazamentem, de épp csak behúztam magam mögött a bejárati ajtót, a postafiókban már ott is volt az email. Ebben sajnálattal tájékoztattak, hogy nem kapom meg az állást. Biztos nem voltam nekik szimpatikus, azért lett ilyen gyorsan vége"- panaszolja el az álláskereséssel kapcsolatos egyik negatív élményét egy internetes fórumozó.


A nyertes megvan, az állást mégis kiírják


Épp ennyire bosszantónak tűnhet álláskeresői szemmel, amikor az interneten még aktuálisnak tűnő, de tulajdonképpen már lejárt hirdetés szerepel csalogatóként. Ez persze nem mindig a fejvadász, hanem az oldalt karbantartó informatikus, vagy a megbízó felelőssége is lehet, aki vészhelyzet esetére tartogatja a nem aktuális hirdetésekre beérkezett anyagokat is. Az álláskeresőket ez viszont nem nagyon érdekli... Szintén találkozhatunk a problémával a közszférában, amikor egy megüresedett álláshelyet meg kell hirdetni, ám a kiíró már előre tudja, kit fog felvenni. Ilyen esetben formálisan fogadják a pályázatot, azonban valamilyen ürüggyel gyors elutasítás lesz a vége. Ha "ügyes" a munkaadó, támadhatatlan okot keres. Ha kevéssé rutinos és törvénybe ütköző okot ír az elutasítás indoklásaként (például: 50 év feletti jelentkezőt nem fogadunk), akkor az az Egyenlő Bánásmód Hatóságánál megtámadható.


Takács Gabriella, 2009. szeptember 21.


 

« Összes hírünk