A legjobb munkatársak azért hagyják el a céget, mert más helyen több pénzt kereshetnek, mert új kihívások után néznek, vagy jobb perspektívákat látnak máshol. Legalábbis így vélekednek a főnökök. Sok esetben azonban csak tükörbe kellene nézniük, ha a munkatársak távozásának okait vizsgálják. Az alábbiakban a főnök hét leggyakoribb hibáját gyűjtöttük csokorba egy német vizsgálat alapján.A müncheni Coverdale vállalati tanácsadó cég egy felmérés keretében alkalmazottakat kérdezett főnökeikről. A vizsgálatról tanulmányt készítettek a tanácsadók, melyben a munkahelyi vezetők gyakori hibáit is összegezték.

A főnök hét leggyakoribb hibája Amiről a munkatársak panaszkodnak


1. Nem csak a főnök képes dönteniA lelkes munkatársak egy valamire mindenképpen vágynak: viszonylagos szabadságra a munkavégzésben. Sok főnök meg van győződve arról, hogy csak ő képes döntéseket hozni. A munkatársak lelkesedését jelentősen növeli, ha hagyjuk őket dolgozni és felelősségi körükön belül dönteni. Aki állandó ellenőrzés alatt érzi magát, és minden apró lépést egyeztetnie kell felettesével, elveszítheti kreativitását, kedvetlenné és rezignálttá válhat.


2. Rombol a kiszámíthatatlanságA munkatársak szeretik a megbízhatóságot, a kiszámíthatóságot. Tudni akarják, hogy mihez tartsák magukat. Számításukat gyorsan keresztülhúzhatja egy kiszámíthatatlan főnök, aki reggel képtelen dönteni, és csak akkor dicsér, ha jó kedve van. Ám este már semmit sem lehet megbeszélni vele. Egy ilyen felettes gyorsan csökkenti a munkakedvet, mert a beosztottak világos utasításokat várnak, és nem olyan főnököt, aki naponta más döntési szempontokat határoz meg.


3. Lassú, bizonytalan vezetésAki a munkatársaktól gyors, precíz, odaadó munkavégzést vár el, ügyeljen arra, hogy ne kerüljön ki döntéseket, határozott kijelentéseket tegyen. Tény ugyanis, hogy minél lassabb és bizonytalanabb a főnök, annál kisebb hatékonysággal és munkakedvvel dolgozik a csapat.


4. A célok gyors változtatásaA célok gyors változtatása zavart okoz a munkahelyen. Ha valami tegnap még prioritás volt, és mindenki erőn felül dolgozott rajta, ám mára a feledés homolyába merül, még a legmotiváltabb munkatársakat is megzavarja. Nem tudják ugyanis, hogy miért dolgoznak, értéktelennek érzik teljesítményüket, nem látják az eredményt.


5. A folytonos hallgatás nem ér aranyatNéhány főnök úgy kezeli a cég ügyeit, mintha a CIA alkalmazásában állna. Aki a hatalom sáncai mögé bújik és magában tart minden információt, ne csodálkozzon, hogy az "alattvalók" egy idő után mozgolódni kezdenek az álláspiacon. A lelkes, odaadó munkatársak információkat akarnak: a cégről, a tervezett projektekről, változásokról, részlegük eredményeiről. Mindezt felettesüktől szeretnék hallani, nem a folyosói pletykákból.


6. A cég én vagyok?Főnöknek lenni nem azt jelenti, hogy mindig, mindenben igazunk van. A munkatársak szeretnék elmondani véleményüket a napi munkavégzésről, a részlegen belüli struktúráról. Aki csak a saját hangját hajlandó hallani, nem nyitott új ötletekre, minden megjegyzést hagy elmenni a füle mellett, előbb-utóbb rossz légkörben találja magát. A siker egyik kulcsa a párbeszéd: egymás meghallgatása és a vélemény elmondása.


7. Az ötlet és a siker az enyém.Az összetartozás, a közös alkotás motiváló érzése döntő tényező a vállalat sikerében. Ha a vezető a csapat sikerét személyes sikereként állítja be, a szőnyeg alá söpri a munkatársak eredményét és csak önmagát ajnározza, rövid időn belül üres irodával találja magát szembe és fogalmazhatja az álláshirdetéseket.

 

« Összes hírünk