Már hosszabb ideje pályázol kitartóan állásokra, de az erőfeszítéseknek még mindig semmi eredménye, az elküldött CV-kre semmiféle reakció nem érkezik? Mi lehet ennek az oka? Íme néhány gyakori magyarázat.

6 ok, amiért nem kapsz választ az álláspályázatra

1. Nem felelsz meg az elvárásoknak
Bár még mindig makacsul tartja magát az a feltételezés az álláskeresők között, hogy a HR-esek többsége superman-eket és tökéletes pályázókat keres, ez azért nincs így. A szakemberek a tökéletesség és a makulátlanság helyett inkább őszinte, motiválható, tanulékony pályázókat keresnek. Épp ezért a legtöbb álláshirdetésben sem a hibátlan, hanem az azt leginkább megközelítő jelöltet akarják felkutatni. Így ha a felvonultatott elvárások legalább 80%-ban teljesülnek, akkor már jó arányról beszélhetünk. Ám itt sem mindegy, melyik kritériumoknak nem felel meg a pályázó. Ha az úgynevezett „KO-kritériumok” nincsenek meg, akkor eleve vége a versenyednek. Hogy melyek ezek pontosan, azt persze nehéz kiolvasni egy álláshirdetésből. Általában a szakmai végzettség és a nyelvtudás felett nehezen siklanak át a cégek, egy-egy számítógépes program ismerete nem informatikai munkakörben már nem annyira vízválasztó.

2. Közbeszól a technika ördöge...Könnyen előfordulhat: hogy a CV egész egyszerűen nem ér célba. Mert mondjuk az informatikai rendszer véletlenül kiszeletálta a küldeményt a levélszemetek közé... Érdemes tehát telefont ragadni, majd érdeklődni például a cég toborzási osztályán, közvetítő esetén az illetékes személyzeti tanácsadónál.

3. Nem zárult le a jelentkezési határidő
Megeshet az is, hogy tág a jelentkezési határidő és csak minden CV beérkezése után kezdődik a kiválasztás következő szakasza. Sok álláshirdetésben a kiíró jelzi, meddig várja a pályázatokat. Ha ez nincs kiírva és régóta vársz, akkor egy gyors telefonnal erre is rá lehet kérdezni.

4. Megbuktál a „Facebook-próbán”
Még a legkörültekintőbben összeállított pályázati anyagok hitelességét is tönkreteheti, ha az állásra pályázó a weben/közösségi médiában lényegesen kedvezőtlenebb képet mutat, mint a CV-je által közvetített. Így például a másokat etnikai/vallási/szexuális orientáció területén becsmérlő posztok, kommentárok kiposztolása, a durvaság, a közönségesség szinte azonnal kihúzza a pályázót a szóba jöhető jelöltek listájáról. Súlyos hiba, ha a CV és a közösségi médiában (például LinkedIn) megadott adatok között ellentmondás van. Érdemes még a pályázat elküldése előtt rendet tenni a rólad nyilvánosan elérhető adatok között.

5. Nincs kapacitás a válasz küldésére
Persze mindezek ellenére az álláskereső joggal várhatja, hogy a pályázat elutasításáról is kapjon értesítést a cégtől. A profi HR-kultúrával és toborzási rendszerrel rendelkező – többnyire multinacionális – munkaadók ezt meg is teszik, még ha formálisan is. A munkaadók többsége azonban egyáltalán nem válaszol. Ennek oka lehet, hogy nincs kapacitás egyesével mindenkit kiértesíteni, toborzási szoftverre pedig nem költenek vagy nem tartják fontosnak a tájékoztatást. Ez persze nem vet jó fényt rájuk, de ez az álláskereső helyzetét nem javítja.

6. Diszkriminatív volt a kiválasztás
Előfordulhat – és sajnos elő is fordul gyakran – hogy a döntés diszkriminatív szempontok alapján született (például: 30 alatti férfi jelöltet kerestek), ami őszinte válasz esetén pert és büntetést jelentene. Így inkább a cég mély hallgatásba burkolózik.

2015. augusztus 3.

 

« Összes hírünk