Bizonyára sokan tűzték ki maguknak azt a célt, hogy idén új, a korábbinál jobb munkát szereznek. Nem árt azonban tanulni a hibákból. Most öt gyakori álláskeresői bakit gyűjtöttünk össze, amibe valószínűleg sokan belefutottak már. Tanuljunk belőle.

5 rossz szokás, amit felejts el álláskeresőként 2015-ben

1. Önmagadat sajnáltatni
„Minden megpróbáltam, de engem senki sem akar.”, „Csak protekcióval lehet jó állást találni”. „100 pályázatot küldte el, de senki sem válaszolt”. „Hiába van diplomám, nekem már csak segédmunka jut.” Érthető, hogy a sikertelen álláskeresés során lelki mélypontokra jut az ember. Időnként jó kiadni magunkból a frusztrációt, ám hosszú távon ez a hizzáállás nem segít. Sőt, még mélyebb gödörbe lök. Próbálj meg pozitív maradni. Ha valami nem megy, akkor inkább mástól tanácsot kérni.


interjú


2. Mástól várni az új munkaszerződést
„Nagy bajban vagyok. Tudnál nekem valamilyen jó állást? Minden lehetőség érdekel.” Bármennyire is sok barátod van, ilyen megközelítéssel valószínűleg nem kapsz munkaszerződést. Csak akkor tudnak neked segíteni, ha tisztában vagy céljaiddal, erősségeiddel és a barátaid látják, mit tettél le eddig az asztalra. Ekkor is csak legfeljebb munkaadókat ajánlanak. Az új álláshoz vezető utat neked kell kitaposni. Ne haragudj senkire sem, ha nem tud segíteni. Éppen ellenkezőleg: minden apró tippet, bátorítást köszönj meg.


3. Mindenhová ugyanazt a pályázatot elküldeni
„Tisztelt Cím! Csatolva küldöm az önéletrajzomat. Várom válaszukat. Üdvözlettel: XY” Aki minden kinézett állásra így pályázat, sok jóra ne számítson. Hacsak nem egy nagyon keresett, jó referenciákkal rendelkező informatikus vagy mérnök, aki után két kézzel kapkodnak a fejvadászok és a munkaadók. Minden önéletrajz íródjon cégre, pozícióra. A megszólítás legyen személyes, a motivációs levél és a CV rímeljen az álláshirdetésre, köszönjenek vissza benne a kulcsszavak, a cég számára fontos értékek.


4. A munkaadót nem fair módon kezelni
A HR-esek is hosszan sorolják panaszaikat az álláskeresőkkel szemben. Úgy kihagyni a megbeszélt állásinterút, hogy nem jelzed a cégnek. A kiválasztási folyamat közepén nem tájékoztatni a munkaadót, hogy már találtál állást. Nem komolyan gondolni a munkahely-váltási szándékot. Az unfair álláskeresők megmaradhatnak a személyzeti szakemberek fejében, rossz esetben feketelistára is kerülhetnek. Megéri sportszerűnek és udvariasnak lenni az álláspiacon.


5. Az első pályázat után leállni a kereséssel
„Megvan a tökéletes állás, ezt rám szabták”- sóhajt fel sok-sok álláskereső. Alaposan össszeállítja a pályázati anyagot, elküldi a cégnek és vár az állásinterjúra való behívásra. Áll a pályázása, mert megvan az álomállás, ami azonban csak egy hirdetés. Aztán két-három hét múlva sem csörren meg a telefon. Kiderül, hogy kiesett a rostán, és elfelejtették értesíteni. Ezzel értékes időt veszített. Tanuljatok ebből a gyakori hibából. Csak akkor álljatok le az álláskereséssel, ha aláírtátok a munkaszerződést.


 

« Összes hírünk