Az év első munkanapjai arra is alkalmasak, hogy egy kicsit elgondolkodjunk, hogyan érezzük magunkat a munkahelyen és milyen céljaink vannak a karrierépítésben. Ha éppen nincs állásunk, akkor pedig a következő szakmai állomás elérésén dolgozunk. 12 szempont a mérlegelésre.

1.Tarts önvizsgálatot


Ha van munkahelyed, akkor tedd mérlegre azt, hogy mi tetszik benne, mi nem, szeretsz-e ott dolgozni, örömmel mész-e be, mennyire versenyképes a fizetésed, mennyire becsül a főnököd és a kollégák, hogyan fejlődtél szakmailag az utóbbi időben. Akár papírra is vetheted mínusz / plusz blokkokba rendezve, hol is tartasz. Aztán tekintsd át, hogy neked mi a legfontosabb a munkahelyen és ez a tényező melyik részben szerepel.


2. Vedd át mindazt, amiben elégedetlen vagy


Ha úgy látod, hogy nem éri meg váltani, akkor próbálj a negatívumokon változtatni. Erre jó alkalom lehet az év eleji teljesítményértékelő beszélgetés. Ha nincs ilyen, akkor kérhetsz időpontot felettesedtől. Itt szóba hozhatod, ami zavar és tanácsot kérhetsz a hogyan továbbhoz. (továbbképzési lehetőség, vezetői bánásmód, cégen belüli előrelépési lehetőség vagy más munkakör kipróbálása). Amennyiben nincs bevett szokás a bérek kezeléséről és régóta nem kaptál emelést, ezt is szóba hozhatod.


3. Javíts munkád hatékonyságán


Mindenkinél lehet javítani. Energiát nyerhetsz, ha ebben sikerül előrelépni. Elemezz minden munkafázist az irodába való belépéstől a távozásig. Melyek a nem hatékony időszakok? Mivel megy el sok idő indokolatlanul? Milyen technikai megoldásokat használnak a kollégák a munka könnyítésére, ami nálad is működhet? Ha nagy a zaj az irodában, ami akadályoz a nagy elmélyülést igénylő munkában (például kreatív tervezés, prezentáció összeállítása), akkor – megfelelő munkahelyi kultúra esetén – kérj heti vagy kétheti egy nap otthonról dolgozási lehetőséget. Megspórolod a bejárási időt és nyugalomban tudsz alkotni. Figyelj arra is, hogy jusson idő a feltöltődésre, hogy pihenten érkezz munkába. A munkaidőn kívüli stressz csökkentése ugyanolyan fontos.


4. Tervezd meg a váltást, legyen elég anyagi tartalékod


Ha úgy gondolod, hogy elég volt a munkahelyeden, akkor készítsd elő a váltást. Csak akkor mondj fel, ha megvan az új munkahelyed vagy van annyi anyagi tartalékod, ami a következő szakmai állomásig (ami lehet 6-8 hónap is) kitart. Ha nincs elég pénzed, akkor félő, hogy túl gyors felmondás esetén rossz kompromisszumokra kényszerülsz. Például olyan munkahelyre, amit csak a pénz miatt vállalsz el.


5. Gondolkozz tágabb keretben


A váltás megtervezésénél légy nyitott: ne határozatlan időre szóló alkalmazotti pozíciókban, munkaköri elnevezésekben gondolkodj, hanem kompetenciákban, munkakörülményekben vagy akár számlás egyéni vállalkozásban is. Ha van értékesítési vénád, akkor az ingatlanközvetítőtől a biztosítási tanácsadón át a munkaerő-közvetítőig széles a szóba jöhető állások palettája. Érdemes ehhez szakmai segítséget igénybe venni vagy ismeretségi körben olyasvalakivel beszélni, aki ott dolgozik, ahová igyekszel.


6. Nézd át, miben kell fejlődnöd


Ha megvan a cél, elemezd mennyiben vagy alkalmas rá. Ehhez például tanulmányozd a kinézett pozíciókra vonatkozó hirdetések elvárásait vagy ismerősi körben is érdeklődhetsz. Ha olyan tudás kell, amit jelenlegi munkahelyeden nem tudsz megtanulni, akkor szánj rá pénzt a saját pénztárcádból. Elképzelhető, hogy ki sem kell mozdulnod a lakásodból. Az online oktatás ugyanis rohamléptekben fejlődik: számítógépes, idegen nyelv és szakmai tanfolyamok sokasága érhető el a világhálón, akár videós órákon és interaktív csoportfoglalkozásokon. Persze, ha a hazai OKJ-s papírra van szükséged, akkor azt személyes jelenléttel szerezheted meg.


7. Építsd tudatosan szakmai kapcsolataidat


Gondold át, hogy kivel szeretnél megismerkedni és hagyd, hogy spontán módon is jöjjenek új ismerősök. Ehhez jó platform a LinkedIn szakmai networking oldal vagy a Facebook. Csatlakozz szakmai csoportokhoz, írj posztot vagy kommentet . A hatékony kapcsolatépítélshez azonban elengedhetetlen a személyes találkozás, a szakmai rendezvények látogatása, ott felszólalás, kis beszélgetések kezdeményezése, névjegykártya-cserék.


8. Szánj időt az új állás megtalálására


Egy alapos karrierváltás végigvitele legalább fél év, ezért se mondj fel túl korán. Ekkor ugyanis kisebb nyomás alatt alakíthatod ki új életedet. Ha azonban van anyagi tartalékod (vagy támaszod) és úgy érzed, teljes ember kell az új karrier elkezdéséhez, vagy teljesen ellehetetlenült helyzetben vagy a munkahelyen. akkor mondj fel. Utóbbi ugyanis pszichés károkat okoz, amit aztán sokkal nehezebb helyrehozni és gátolja az álláskeresést.


9. Használd a közösségi médiát


Az új munkahely feltérképezéséhez hasznos lehet mindaz, amit az interneten, azon belül is a különféle közösségi oldalakon találsz. Mit mondanak a kinézett cégekről a korábban és a jelenleg ott dolgozók? Milyen a vezetők bemutatozó oldala a LinkedIn-en, milyen érzéseket sugároznak a cég állásajánlatai? Milyen fizetésekről írnak a különféle anonim fórumokban? Ha sikeresen pályázol, akkor pedig az interjú alatt kaphatsz fontos benyomásokat.


10. Legyél jelen minél több helyen, töltsd fel, frissítsd CV-det


Nem csupán social media oldalakon, hanem állásportálokon is érdemes jelen lenni. Például a Monsterre is töltsd fel önéletrajzodat és add meg álláskeresési szempontjaidat. Keress te is aktívan és értesítést is kaphatsz, ha megfelelő állás kerül az oldalra.


11. Mondj fel korrekt módon


Érdemes fair módon elválni a munkaadótól. Nem tudhatod, hogy mikor találkoznak újra útjaitok, ügyfeled lesz-e a volt főnököd, illetve későbbi pályázások referenciájaként is jól jön a korrekt elválás. Ha kéri, töltsd ki a teljes felmondási időt, tanítsd be az utódodat vagy akár segítsd őt megkeresni, a munkához szükséges információkat add át.


12. Ha éppen nincs munkád: ne szégyelld, hogy állást keresel


Hanem minél szélesebb körben tedd publikussá. Az üres állásokat a munkaadók jelentős részben személyes ajánlások alapján töltik be. Ehhez szükséges, hogy minél több ember tudjon képességeidről, eddigi eredményeidről. Ne úgy indíts náluk, hogy „Állást keresek, minden lehetőség érdekel!”, inkább ajánld fel segítségedet és jelezd, konkrétan milyen problémák megoldásához tudsz hozzájárulni.


 

« Összes hírünk