Mókuskerékként éli meg a munkahelyi mindennapokat? Nehéz magát munkára ösztönözni, hajlamos halogatni a kezdést, gyakoriak a szünetek és el-elcsúszik a munkanappal? Megpróbálunk néhány praktikus tippel segíteni.

10 tipp: így motiválja magát a munkában

1. Rögzítsen határidőket az egyes feladatokhoz. Ezt nem kell vezetőjének elmondania, inkább saját magának legyen iránymutatás. A határidő fegyelmezőleg hat és így több energiája marad a többi projektre.


2. Tűzzön ki konkrét célokat. Például határozza meg a napi, délelőtti stb. munkamennyiséget, hogy meddig akar eljutni. Legyen a célkitűzés reális, máskülönben nem hat motiválólag.


3. Jutalmazza meg magát. Talán kicsit megmosolyogtató, de pszichésen nagyon fontos sikeres teljesítés önmagunk megjutalmazása. Ez lehet egy szelet csokoládé, egy 10 perces séta, egy üdítő.


4. Nézze a hosszabb távú eredményt is. Ne csak a saját munkájára figyeljen, hanem időnként tudatosítsa, ez a munka milyen vállalati célhoz vezet, mekkora volumenű projekt része. Ez növeli az önbizalmat és tudatosítja, munkája fontos egy nagyobb szervezet sikeréhez.


5. Írja össze a napi tennivalókat. Banálisnak tűnik, ám a kutatások azt mutatják, aki így tesz, hatékonyabban dolgozik. Egy-egy feladat megokdása után pipálja ki azt.


6. Racionalizáljon. Ha úgy érzi, elúszik a munkában, gondolja át a feladatokat. Nézze meg, mi miatt halmozódott ennyi munka fel. Fontos a priorizálás: mi az, ami fontos és azonnal meg kell oldani, mit lehet későbbre tolni és mi hagyható el.


7. Zárja el magától, ami elvonja a figyelmet. Aki óránként belép a facebookba vagy tízpercenként csekkolja privát mailjeit / a netes híreket, könnyen elveszítheti a koncentrációt. Ekor ugyanis már fennáll a posztolás, mások bejegyzéseinek követésének a veszélye és ez észrevétlenül rabolja a perceket. Ha erre hajlamos, egyáltalán ne csinálja ezt, legfeljebb a munkaidő előtt és után.


8. Ne törekedjen a tökéletességre. A perfekcionizmus jól hangzik, ám a munkahelyen az ilyen típusú munkatársak nagyobb eséllyel lesznek frusztráltak, elégedetlenek és úsznak el a határidőkkel. Aki ugyanis mindent tökéletesen akar megoldani, az rosszul bánik az időbel, képtelen rangsorolni a feladatokat. El kell tudni fogadni, hogy a hibázás benne van a pakliban, tökéletes munka pedig nincsen. Mindenen lehet még csiszolni. Kérdés, megéri-e. Egy bizonyos pont utén bizonyosan nem.


9. Érkezzen pihenten a munkahelyre. Aki frissen kezdi a munkát, könnyebben leli örömét benne. Éppen ezért pihenje ki magát a hétvégén és munka után, ne vigye haza a munkát. Aki a munkahelyen koncentráltan dolgozik, jobban teljesít, mint aki kevéssé hatékony az irodában és otthon próbálja meg behozni a lemaradást.


10. Tegye félre az érzelmeket. "Persze, ők késhetnek.", "Mikor lesz már béremelés?", "Tuti, hogy lesznek elbocsátások, velünk kezdik". Az ilyen és ehhez hasonló mondatok feleslegesen korbácsolják fel az érzelmeket. Csak a munka rovására mennek. Viselkedjen profin, koncentráljon a célokra munkaidőben.


2012. november 13.

 

« Összes hírünk