Nincs bejárási idő, a lakás egyben az iroda is, bárhogyan öltözhetek, nem kell a kollégák rossz szokásait eltűrni naponta, minimális a stressz. A felsorolás alapján a távmunka akár főnyeremény is lehet munkavállalóként. Egy sor veszély is leselkedik az otthonról dolgozókra.

1.Ne kezdj távmunkában újoncként


Ahhoz, hogy hatékonyan tudj dolgozni, meg kell ismerned a céges kultúrát és a veled később virtuálisan együttdolgozó kollégákat. Ha nincs meg ez a rutin és kapcsolatrendszer, könnyen magadra maradsz. Bizonytalan leszel, nem tudsz kihez fordulni. Így érdemes irodai munkavállalóként startolni és bizonyos idő után kérni a rugalmas munkaformát. Opció lehet az azonnali távmunka gyesről visszatérő kisgyermekes anyukaként. Ha azonnal belevágnál a távmunkás létbe, akkor kérj a cégnél állandó kapcsolattartót.


2. Nézd meg, hogy alkalmas vagy-e rá


Ha fontos számodra a személyes infocsere, a közös kávézások-csevejek, a csoportdinamika, akkor a teljes távmunka nem a te műfajod. Ez sokszor a munkahelyen derül ki. Jó lehetőség kicsiben kipróbálni, például egy ünnepösszevonás miatti szombati munkanapon. Ekkor inkább adminisztratív teendők kerülnek terítékre, nem pörög az üzlet. Akadnak cégek, amelyek éppen ilyen időszakban tesztelik, mennyire teszi elégedetté az otthoni munka a kollégákat, ki alkalmas erre, és ki kevésbé.


3. Dönts a legjobb konstrukció mellett


A távmunka nagy gyűjtőfogalom. Beletartozik a 100 százalékban otthoni munkától a rugalmas munkavégzésig sokféle forma. Ha kell a társaság és a szabadság egyaránt, jó lehetőség a nagyobb koncentrációt igénylő egyéni munkákat (prezentáció készítése, adminisztratív teendők, elemzések írása) otthonról végezni, az inspirációt igénylőket pedig az irodából. Ez heti 2 nap otthon 3 nap iroda vagy irodai törzsidővel (10-15 óráig bent, előtte, utána rugalmasan) egyaránt. Persze munkakörtől függ, hogy mennyire megvalósítható. Vezetői posztokon, irodai, szellemi munkát végzőknél könnyebb.


4. Legyenek meg a munkavégzés feltételei


Munkaszerződéses távmunka esetén erről elvileg a munkaadó dolga gondoskodni. Ha ez nem történik meg, akkor is legyen otthoni munka választása esetén megfelelő sávszélességű az internet és a munkát nem lassító a laptop. Felesleges stresszt okoz, ha erre nem figyelsz.


5. Válaszd külön a munka és a magánéleti teret


Erre egy egyszobás garzonlakás kevéssé alkalmas, bár nem kizáró ok. Szakértők szerint azonban nincs jó hatással a munka hatékonyságára, ha valaki abból az ágyból dolgozik, ahol éjszaka alszik. Gyermekeseknél ajánlott a külön szoba, ahová apa vagy anya elvonulhat munkaidő alatt.


6. Legyen ritmusa a napodnak, sportolj


Még ha nincs is hivatalos munkakezdés, adj struktúrát a napodnak. Legyen fix a munkakezdés, 2-3 óra után állj fel a székből, kapcsold ki magad 10-15 percre. Jót tesz egy kis séta, az otthon lévő családtagokkal beszélgetés. A testmozgás legyen rendszeres része a napodnak, mert otthon ülve még a nem sportoló ingázóknál is kevesebbet mozogsz. Próbálj ellenállni a hűtűszekrény kísértésének, nem kell feltétlenül finom falatokkal jutalmaznod magad.


7. Munkaidőben legyél mindig elérhető


Távmunkásként még fontosabb résen lenni. Figyelj arra, hogy munkaidőben emailben vagy telefonon mindig elérhető legyél. Míg az irodában könnyebben elsimítható egy-egy lyukas óra, addig a tapasztalatok szerint az otthonról dolgozók körmére jobban ránéz a munkaadó. Elképzelhető, hogy mérik a gép előtt töltött időt, napi szinten dokumentálnod kell az elvégzett feladatokat.


8. Ne szakadj el teljesen a csapattagoktól


Aki teljesen eltűnik az irodai hétköznapokból, az a tapasztalatok szerint kisebb eséllyel kap előléptetést. Egyszerűen azért, mert nincs jelen, nincs személyes tapasztalat vele kapcsolatban. Mindenképp járj be heti vagy kétheti rendszerességgel az irodába, beszélj a kollégákkal, felettesekkel, mondd el, milyen eredményeket értél el, mi történt veled és persze kérj visszajelzést a munkádról.


9. Legyél benne a céges rendezvényekben


Csapatépítő tréningek, kirándulások, céges vacsora, karácsonyi buli. Ne maradj ki belőle (Ha nem hívnak, mondd, hogy szívesen mennél). Ezek olyan alkalmak, amivel erősítheted a munkaadóhoz tartozásodat és egy kicsit elengedheted magad.


10. Képezd magad


A távmunka egyik veszélye, hogy belesüpped az emberi a napi munkarutinba. Kevés impulzus éri kívülről. Keresd a lehetőségeket a fejlődésre, akár az online térben kurzusokon való részvétellel. Ötletekkkel is előrukkolhatsz, ha az intranetes hálózatban erre van megfelelő fórum.Szeretnél személyes példát is látni, miként lehet a munkát és a magánéletet távmunkás életmódban összehangolni?

A május 17-19. közötti Future Work Festival első napján Farkas Margit (Ernst&Young) megosztja tapasztalatait.

Jegyvásárlás itt: https://futureworkfestival.hu/reszt-veszek


 

« Összes hírünk