Mi mindent tanulhatnak az álláskeresők egy életrevaló vak humoristától? Sulyok Péter, aki ügyfélszolgálatosként és programozóként is dolgozik, a HVG Állásbörze adott útravalót a fiatal álláskeresőknek.

„Ön jól néz ki” – állást keres a vak humorista


„- Mit csinál, maga szerencsétlen! Miért nem figyel jobban? Talán nem lát?”
-„Már nem. De 10 évvel ezelőttig igen és mégsem vagyok ettől ideges”.


A hasonló párbeszédek mindennaposak Sulyok Péter, Magyarország egyetlen vak stand-up humoristájának életében. Amelyeknek Péter frappáns válaszainak köszönhetően általában jó hangulatú összekacsintás és nevetés a vége. Péter a humorizálás mellett a mindennapokban telefonos ügyfélszolgálatosként dolgozik: sőt, egy speciális képernyő-leolvasónak köszönhetően programozói munkái is vannak. Ám az álláskereséskor gyakran ütközött nehézségekbe. ”Nem egyszer mondta már a HR-es kisasszony kétségbeesetten: ”Hát most mit kezdjek magával?” Erre én: ”Hát lennének ötleteim, mert ön igencsak jól néz ki. De most maradjunk inkább a munkánál és az álláskeresésnél, mert elsősorban ezért jöttem.”


Önkéntesként is bizonyított árvíz idején


Nem ez az egyetlen helyzet, amikor kételkedtek Péter képességeiben. A humoristának önkéntesként, de kisebb építőipari munkákban is bizonyítania kellett már rátermettségét. ”Az árvízi védekezésben is részt vettem. Sokan egyből rosszul lettek, amikor megláttak és egyből értetlenkedtek, hogy mit keresek én ott? Erre csak annyit feleltem: a homokzsákokat pakolni kell és nem nézegetni. A falvakolásról pedig csak annyit: a hazai építőipar bizonyos teljesítményeit még túl is tudom szárnyalni, ha kell”- ontotta a HVG Állásbörze második napján a poénokat az álláskeresésben megfáradt nézelődőknek előadásában, bátorításként.


Optimizmus és jókedv is kell az álláskereséshez


Péter mindemellett arra is buzdította az álláskeresőket vagy az épp ezt tervezgetőket, hogy merjenek lépni és álljanak minél optimistábban, jókedvűen az álláskereséshez, a munkavállaláshoz. Ez garantáltan átsegít mindenkit a nehézségeken. ”Mindenki bátran álmodozzon, lépjen és próbálkozzon! Tekintsék az állásajánlatokat, a cégek képviselőit egy-egy terméknek az áruház polcain! Ha pedig nem tetszik valamelyik, tegyék ugyanúgy vissza a polcra, mint a boltban szokás és problémázás nélkül sétáljanak tovább! Nem kell mindent agyonkombinálni”- ad muníciót az állásvadászathoz Sulyok Péter.


Takács Gabriella


Fotó: RTL Klub.hu

 

« Összes hírünk