Idén mondott fel a közmédiánál. Így már éberen figyeli az új lehetőségeket. A HVG Állásbörzén az álláskeresőket is bátorította saját életéből merített példákkal. Többek közt azzal: felejtsük el a görcsösséget és hallgassunk a szívünkre. Mert bizonyos karrierálmokat néha jobb elengedni.

„Olyan az állásinterjú, mint egy TV-vetélkedő” - Gundel Takács Gábor

Így lehet küzdeni a kiégés ellen


Ám nem rejti véka alá: a fásultság még az övéhez hasonló, kreatív pályákon is felütheti a fejét. Erre is van gyógyszer. Ő például a pozitívumok összegzésével veszi fel a harcot a kedvetlenség ellen. ”Ha tetszik, ha nem, a legjobb munka is lehet néha ”nemszeretem meló.” Míg a ”Maradj Talpon!” adásokból nézők a hangulatot, az izgalmat meg a dinamizmust érzékelték a képernyők előtt, műsorvezetőként azért a 3 munkanap alatti 9. felvétel nem volt mindig őszintén lelkes. Na - bármilyen pályán, helyzetben - ilyenkor kell felidézni a pozitívumokat. Ha ezzel megvagy, hamar rájössz: a helyzeted tulajdonképp’ jó, csak épp most fáradt vagy.”


„Az eszem helyett a szívemre hallgatok”


Ahhoz, hogy valaki az aktuális karrier-állomáson tényleg jól érezze magát, a műsorvezető szerint két dolog szükséges. A motivációk tisztázása és az, hogy az eszünk helyett inkább a szívünkre hallgassunk. ”Újságíróként, sportkommentátorként, korábban évekig színésznek készülve mindig két dolog hajtott előre. Egyrészt nagyon kíváncsi voltam a dolgokra - másrészt mindenképp meg szerettem volna mutatni a közönségnek, mire jutottam velük kapcsolatban. Emellett fontosnak érzem, hogy mindig a szívemre és soha nem az eszemre hallgatok. Ettől ugyan nem vagyok milliárdos. Viszont megvan bennem a harmónia, a kiegyensúlyozottság, jól érzem magam a bőrömben.”


Négyszer próbált meg bejutni a színművészetire


Abban biztos, hogy a görcsösség rossz tanácsadó. Mint ahogy abban is, hogy néha el kell engedni bizonyos karrierálmokat. ”Amit nagyon akartam, sose jött be. A színművészetire négyszer próbáltam meg bejutni, sikertelenül, így a következő felvételire már el se mentem. De ami csak úgy ”adódott”, abban lettem a legeredményesebb. Utólag látom, jól döntöttek. Nem mindig az téved, aki nem vesz fel, például egy munkára. Mondjuk azért, mert amit kinéztem, nem az én világom, nem nekem való. Ezt álláskeresőként se árt megfontolni. Néha pedig az a legjobb, ha megpróbáljuk picit lazára venni. Legyünk nyugodtak, higgadtak. Nézelődjünk, és engedjük, hogy sodorjon az élet.” 


Minden állásinterjú picit TV-vetélkedő: ott is élesben kell brillírozni


A felszínes, villámgyors véleményalkotástól viszont a vállalatokat és az álláskeresőket egyaránt óva inti.


”Szerintem minden álláskeresőben, HR-esben azonnal keletkezik valamilyen benyomás a másik félről, már állásbörzén is. Csakhogy elsőre ítélni nemcsak nehéz, de rendkívül kockázatos is. A ”Maradj Talpon!”-forgatásokon például villámkommunikációk ezrei alakultak ki az elmúlt években. A játékosok bizony gyakran rácáfoltak az első benyomásokra. Láttunk a felkészülési időben briliáns elméket az élő adásban hirtelen lefagyni majd „elvérezni”- mint ahogy a műsor-felkészítést végig- unatkozókat az élő adás hatására hirtelen megelevenedni, zajos sikert aratni. Ebből olyasmire akarok kilyukadni, hogy a feleknek időt kell a másikra hagyni, miközben az állásinterjúkra se árt előzőleg gyakorolni. Mert a helyzet picit olyan, mint egy TV-vetélkedő: ott se az fog nyerni, aki csak otthon remekel a feltett kérdésekre.”


Médiás karrier: szamárlétra nélkül hatalmasat lehet bukni


Ha már bent vagyunk a munkahelyi csapatban, akkor Gundel Takács Gábor a minőségi csapatmunkát is nagyon fontosnak tartja. Mint ahogy azt is, hogy végig kelljen járni a szamárlétrát. ”Régebben sokan hitték, hogy a sportkommentátor nyilván a gyengébben muzsikáló munkatársakat kedveli. Merthogy így könnyebben lehet tündökölni köztük. De ezzel nem értek egyet, sőt. Igazából a többiek erőssége engem is erősít. Ha hibázik valaki, abból is inkább okulni kell, nem pedig ”vakok közt félszemű királyt” játszani. A szamárlétrát mindenkinek végig kell járnia. Én anno a Telesport stábjában kezdtem. Voltam külsős is, ügyelő is, mindent megismerhettem a médiaműhelyben, ami feladatként szóba jöhetett. Ha az elején kimaradnak fokok, abból később komoly bajok származhatnak. Pláne a médiavilágban. Ahol villámgyorsan fel lehet emelkedni - de hatalmasat lehet zuhanni. ” 


Siker: nem cél hanem következmény


A sikert is fontosnak tartja. Ám nem mindegy, milyen szemszögből. ”Szerintem a siker nem cél, hanem sokkal inkább az akarat, az elszántság, a szorgalom és az alázat következménye. Pont ezért nem sikeresnek akarni kell lenni, hanem azzá kell válni. Ami hatalmas különbség.”


Névjegy


Gundel Takács Gábor újságíró, műsorvezető, sportriporter, kommentátor, médiaszemélyiség. Pályáját a Magyar Televízió Telesport című műsorában kezdte 83’-ban, de 89-93’ között a Testnevelési Egyetemet is elvégezte. Karrierútja során a kereskedelmi média világába is belekóstolt: dolgozott a Rádió Bridge, a Danubius Rádió, az Eurosport és a Sport1 csapatában. 2007-ben visszatért a ”köztévéhez”, majd évekig volt a ”Maradj Talpon!” vetélkedő műsorvezető-házigazdája. 2017-ben felmondott az MTVA-nál, és most keresi az újabb lehetőségeket. 


Hogyan keress állást?


+ indíts egy álláskeresést a kívánt pozíciónév/készség és a város megadásával, majd pályázz az állásokra
+ állíts be e-mailes állásértesítőt, hogy elsőként értesülhess a keresési feltételeidnek megfelelő,     friss állásokról (e-mail címedet a találati listában a jobboldali oszlopban adhatod meg)
+ töltsd fel önéletrajzod - így a munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal

 

« Összes hírünk