Szeptember 24-én megnyitja kapuit a HVG Állásbörze, amely idén is két napon át tart a budapesti Syma Rendezvényközpontban. Az állásvásár idén is széles kiállítói palettával és sok karrierépítést támogató szakmai programmal várja látogatóit. A börze főszervezőjét, Hajdú Csongort kérdeztük a legfontosabb tudnivalókról.

„... a börzén egy kötetlen beszélgetés akár egy kiválasztási folyamat első lépcsője is lehet”

HVG ÁllásbörzeKinek a megjelenésére számítotok?
Várjuk az aktív álláskeresők és képzések iránt érdeklődőket is. Érdemes a még tanulmányokat folytató hallgatóknak is kilátogatni a börzére, mivel számos képzési lehetőséggel és gyakornokoknak szóló ajánlatokkal kapcsolatban is feltehetik kérdéseiket. A tapasztalt szakemberek vagy vezetői pozíciókat keresők is bátran írják be a naptárukba a szeptember 24-25-ét, mert ők is megtalálhatják számításaikat.

Milyen profilú cégek lesznek jelen, milyen állásokkal találkozhatnak a látogatók?
A HVG Állásbörzén több mint 140 munkaadó és állásajánlata, valamint húsznál is több képzéseket kínáló intézmény, vállalkozás lesz jelen, emellett személyzeti tanácsadó cégekkel, állásportálokkal, külföldi tanulmányutakat és ösztöndíjakat kínáló szervezetekkel, és egyéb, a karrierépítést támogató vállalkozásokkal találkozhat az ide látogató a rendezvény két napja alatt.

Az idei rendezvény alkalmával megújult online felülettel találkozhatnak a látogatók. Miért tartottátok szükségesnek a fejlesztést?
Fontos számunkra, hogy az állás-és képzéskeresők felkészülten érkezzenek a rendezvényre. A XXI. század felhasználói igényeihez és a fogyasztói szokásokhoz igazodva honlapunk, a hvgallasborze.hu reszponzívvá vált. Immár nem csak számítógépen, hanem mobileszközökön is optimálisan jelenik meg, ezzel könnyebb és gyorsabb böngészést tesz lehetővé. Mobiltelefonról és tabletről is könnyen és gyorsan regisztrálhatnak, bejelentkezhetnek a látogatók.

HVG ÁllásbörzeMilyen területek, szakmacsoportok a legkeresettebbek a munkaerőpiacon?
A több mint 4 000 meghirdetett ajánlat többsége gazdasági/pénzügyi, mérnöki/műszaki valamint informatikai végzettségűeknek, vagy ezeken a szakokon tanulóknak szólnak. A HVG Állásbörzén kiállító munkaadók közel ¼-e a szolgáltató központok (SSC) képviselői, kiállítóink másik ¼-e az autóipari szektort képviseli (a rendezvényen az összes hazai autógyár és a legnagyobb autóipari beszállítók is rendszeresen megjelennek), a gazdasági/pénzügyi ágazatot a bankok, nagy tanácsadó cégek, kiskereskedelmi láncok, az FMCG szektor fémjelzik, és természetesen az informatikai szektort is számos kiállítónk képviseli. Javasoljuk mindenkinek, hogy már előre tájékozódjon a kiállítókról, akár állást, akár továbbképzési lehetőségeket keres.

Az álláskeresés mellett miért lehet még hasznos a börzén történő részvétel?
Számos karrierépítést támogató programot szervezünk, melyeken sok éves tapasztalattal rendelkező gyakorló tanácsadókkal beszélhetik meg látogatóink az őket leginkább érdeklő kérdéseket, és kérhetnek tanácsot problémáik megoldására. Nagy érdeklődésre tartanak számot szakmai előadásaink is, hiszen a munkaerő-piac aktuális kérdéseivel kapcsolatban hangzanak el azonnal hasznosítható információk. A hölgyeket a HVG Állásbörze egyik színes szeglete, a Női KarrierSarok is várja, ahol tanácsadásokkal szeretnénk a sikeres karrierépítésüket támogatni. Emellett külföldi ösztöndíj- és tanulmányi lehetőségek miatt érdemes felkeresni a Mobility Fair-t is, ahol nem csak diákok találhatnak maguknak külföldi ösztöndíjat, esetleg munkalehetőséget is.

HVG ÁllásbörzeMi a sikeres állásbörzés szereplés titka? Hogyan készüljön egy érdeklődő, hogy a standoknál a legjobb benyomást keltse?
A sikeres állásbörze kulcsa a felkészültség. Mindenki gondolja végig először, milyen jellegű állást szeretne. Ezt követően térképezze fel, hogy a rendezvény mely kiállítói kínálnak terveibe illeszkedő lehetőségeket. Ezek alapján állítson össze egy listát azokból a cégekből, akiknél el tudná képzelni a jövőjét. Nézzen utána a listán szereplő vállalatoknak, írjon össze hozzájuk konkrét kérdéseket. Az önéletrajzot ajánlott előre feltölteni a börze regisztrációs rendszerébe, de mindig érdemes több aktuális magyar és idegen nyelvű önéletrajzot is maguknál tartani. Öltözzenek az alkalomhoz illően, hiszen minden beszélgetés egy kiválasztási folyamat első lépcsője is lehet.

HVG ÁllásbörzeValóban hatékony egy ilyen rendezvényen a részvétel? Milyenek a felvételi arányok a visszajelzések alapján?
Rendezvényről rendezvényre több tucat visszajelzést kapunk korábbi látogatóinktól, akik a HVG Állásbörzének köszönhetően találtak állást, és nem számít ritkaságnak az a kiállítónk, aki néhány hónappal a rendezvényt követően már több mint 10 fővel bővíti munkavállalói számát erre a forrásra alapozva. Rendszeresen készítünk interjúkat olyan korábbi látogatóinkkal és kiállítóinkkal, akik a HVG Állásbörzének köszönhetően találtak egymásra. Az ő történeteik nemcsak inspirálóak a jelenleg állást keresőknek, hanem számos jó tanácsot, ötletet is adhatnak a sikeres álláskereséshez.

2014. szeptember 16.

 

« Összes hírünk